Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

BILD: Δισεκατομμύρια για τους Έλληνες – STOP!

Δεν υπήρχε περίπτωση, τέτοια μέρα, να μην υπάρξει έστω κι ένα κακεντρεχές σχόλιο για την Ελλάδα στον γερμανικό Τύπο!

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Bild και το πρωτοσέλιδό της. Ο τίτλος είναι «δισεκατομμύρια για τους Έλληνες – STOP!», με την εφημερίδα να καλεί τους Γερμανούς βουλευτές να καταψηφίσουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

«Σήμερα είναι πάλι ημέρα πληρωμής στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο – 130 δισεκατομμύρια ευρώ θα σώσουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Η Bild απευθύνει έκκληση προς όλους τους βουλευτές: μην προχωρήσετε σε αυτόν τον λάθος δρόμο», γράφει η εφημερίδα και φιλοξενεί απόψεις οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι τάσσονται κατά της συνέχισης της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Κατά της Ελλάδας και το δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau: «Ακόμη και με το δεύτερο πακέτο, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της. Το σχεδιαζόμενο κούρεμα δεν επαρκεί, οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν και η χώρα κάνει περικοπές μέχρι τελικής πτώσης. Η Ελλάδα δεν έχει στη διάθεσή της ένα σημαντικό εργαλείο: το δικό της νόμισμα.

Εάν το είχε, θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποτίμηση για να γίνει και πάλι πιο φθηνή στις διεθνείς αγορές. Ένα αδύναμο νόμισμα μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα τεράστιο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν σημαίνει τέλος της αλληλεγγύης. Γιατί ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η χώρα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των εταίρων. Εντέλει η διάσωση θα μπορούσε να γίνει φθηνότερη και για τους Έλληνες λιγότερο επώδυνη».

Στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει καλύτερα και θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της έξω από το ευρώ, αναφέρεται η σημερινή Rheinische Post, εκτιμώντας ότι το ζητούμενο για τον χριστιανοκοινωνιστή πολιτικό, είναι να βοηθήσει το κόμμα του!

«Ενδεχόμενη έξοδος δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα. Οι Έλληνες θα εισέβαλαν στις τράπεζές τους, τα προϊόντα τους δεν θα γίνονταν ανταγωνιστικά, τα χρέη τους θα παρέμεναν σε ευρώ και η Ευρώπη θα έμπαινε σε περιπέτειες. Το χειρότερο όμως στην πρόταση Φρίντριχ, είναι η χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησής της: μια μέρα πριν την ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, έρχεται να εντείνει τις αμφιβολίες των βουλευτών.

Χάρη στη σύμπραξη της αντιπολίτευσης, θα υπάρξει ευρεία πλειοψηφία για το πακέτο. Ωστόσο εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν επιτύχει δική του πλειοψηφία, τότε αυτό δεν θα συνιστούσε απλώς πλήγμα για την εικόνα της Α. Μέρκελ. Θα έθετε εν αμφιβόλω το κύρος της και θα καθιστούσε τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής ακόμη πιο δύσκολες. Όποιος έχει φίλους σαν τους Φρίντριχ και Ρέσλερ, δεν χρειάζεται εχθρούς».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «(…) Είναι πιο πιθανό να βρεθεί κάποτε στην Ελλάδα μια πολιτική πλειοψηφία, οι πράξεις της οποίας θα οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρωζώνης, από το να βρεθεί για τα επόμενα δέκα χρόνια μια πλειοψηφία που θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας. Αυτό θα πρέπει να το λαμβάνει υπόψη όποιος αποφασίζει για τη διάθεση των χρημάτων των φορολογουμένων και όποιος ζητά να αναλαμβάνει η δική του χώρα μεγαλύτερη ευθύνη για το ελληνικό χρέος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ώρα Ελλάδας στη γερμανική Βουλή – Στις 18:00 η κρίσιμη ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε