Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Boeing: Συνεχίζεται η ύβρις με τις σορούς των θυμάτων -Το… συζητάνε για να τις μεταφέρουν, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι οι αντάρτες τις πήραν κρυφά

ΦΩΤΟ - REUTERS
ΦΩΤΟ - REUTERS

– Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ διαπραγματεύονται με τους αυτονομιστές για να μεταφερθούν οι σοροί σε περιοχή που ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση
– Ο Τζον Κέρι υποστηρίζει πως ο πύραυλος που κατέρριψε το boeing ήρθε από την Ρωσία
– Στον… “χορό” και ο Κάμερον – “Απαράδεκτη” χαρακτήρισε την κατάρριψη, μιλώντας με τον Πούτιν
– Βρέθηκαν τα “μαύρα κουτιά” του μοραίου αεροσκάφους

Οι μέρες περνούν και οι σοροί των νεκρών επιβατών που βρίσκονταν στην μοιραία πτήση του boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών, παραμένουν στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς καμία μέριμνα για το αυτονόητο. Το να μεταφερθούν, δηλαδή, με ασφάλεια κι αξιοπρέπεια στους συγγενείς.

Διαπραγματεύσεις για την ασφαλή μεταφορά των νεκρών

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι ο ΟΑΣΕ διαπραγματεύεται με τους αυτονομιστές, προκειμένου το τρένο με τις σορούς των θυμάτων της τραγωδίας, να φτάσει σε περιοχή που ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση.

Ρούτε: “Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να οδηγήσουμε αυτό το τρένο σε περιοχή που ελέγχουν οι ουκρανικές αρχές”

Ανέφερε, επίσης, ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στην αναγνώριση και ταυτοποίηση θυμάτων καταστροφών, αναμένεται να φτάσει στο σημείο της συντριβής αύριο (σ.σ. Δευτέρα), τέσσερις ημέρες μετά το δυστύχημα στην ανατολική Ουκρανία με το Μπόινγκ 777, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των 298 επιβαινόντων.

Το πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων καλά κρατεί

Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, έκανε την Κυριακή μία σειρά από δηλώσεις, σε διάφορα αμερικανικά δίκτυα, ρίχνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τις ευθύνες στην Ρωσία.

“Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία”, δήλωσε σε μία συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Κέρι υπογράμμισε, ακόμη, στο NBC πως υπάρχουν “εξαιρετικές περιστασιακές αποδείξεις”, που δείχνουν με το δάχτυλο την ευθύνη της Ρωσίας και των φιλορώσων αυτονομιστών, χωρίς ωστόσο να τους κατηγορεί ευθέως ότι εκείνοι εκτόξευσαν τον πύραυλο.

Κέρι: “Οι ΗΠΑ γνωρίζουν….”

Ο Τζον Κέρι, δεν δίστασε, μάλιστα, να δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “ξέρουν” από πού εξαπολύθηκε ο πύραυλος στη βάση δορυφορικών εικόνων και ότι “γνωρίζουμε την πορεία του. Γνωρίζουμε την ώρα” επίσης, είπε, επικαλούμενος τις συνομιλίες αυτονομιστών που υποκλάπηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα.

“Γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα (συστοιχιών πυραύλων) στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου το δάχτυλο δείχνει σαφώς προς τους αυτονομιστές”, είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

“Αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά γκροτέσκο”, συνέχισε ο Κέρι στη προηχογραφημένη συνέντευξή του για την εκπομπή “Meet the Press” του NBC, υπογραμμίζοντας πως είναι αντίθετο “σε όλα εκείνα που ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και η Ρωσία έχουν πει ότι έκαναν”.

Μάλιστα, τόνισε πως η Ρωσία πρέπει να “επιταχύνει” και να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις των συμμάχων της αυτονομιστών στην Ουκρανία.

Η συνομιλία Κάμερον – Πούτιν

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι είναι “εντελώς απαράδεκτο” το γεγονός ότι το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών καταρρίφθηκε, πιθανόν από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

“Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές είναι υπεύθυνοι και ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι εάν η Ρωσία θέλει να ρίξει την ευθύνη σε άλλους, πρέπει να παρουσιάσει αξιόπιστες και πειστικές αποδείξεις”, αναφέρει ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από μία τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

Ο Κάμερον κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους φιλορώσους αυτονομιστές, προκειμένου να εγγυηθούν ότι οι ειδικοί θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους, να συγκεντρώσουν στοιχεία αλλά και θα επιτευχθεί ο επαναπατρισμός των σορών των θυμάτων.

Βρέθηκαν τα “μαύρα κουτιά” του αεροσκάφους

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές βρήκαν “κάποια αντικείμενα που μπορεί να είναι τα μαύρα κουτιά του μαλαισιανού αεροσκάφους το οποίο καταρρίφθηκε από πύραυλο την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία”, ανακοίνωσε ένας από τους ηγέτες τους, ο Αλεξάντρ Μποροντάι.

Είπε, ακόμη, πως είναι έτοιμος να τα παραδώσει στους διεθνείς εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει να προσδιορίσουν τις αιτίες της συντριβής, εξηγώντας πως οι αντάρτες “δεν έχουν ειδικούς για να τα αναλύσουν” και “δεν εμπιστεύονται” τους ουκρανούς εμπειρογνώμονες. “Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται στο Ντονέτσκ και στα χέρια μας”, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Και όλα αυτά, ενώ άλλα 27 πτώματα βρέθηκαν την Κυριακή μαζί με 20 κομμάτια ανθρώπινης σάρκας, στο σημείο όπου κατέπεσε ένα μαλαισιανό αεροπλάνο, όπως δήλωσε ο ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Boeing: Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν συνομιλία που συνδέεται (;) με την κατάρριψη του αεροπλάνου

Boeing: Φιλορώσοι “φυγαδεύουν” πύραυλο στην Ουκρανία (video)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε