Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Brexit: Γράφτηκε ιστορία! Ενεργοποιήθηκε το άρθρο 50!

Brexit: Γράφτηκε ιστορία! Ενεργοποιήθηκε το άρθρο 50!

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Την επιστολή, που είχε υπογράψει η Μέι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, παρέδωσε αυτοπροσώπως στον Τουσκ ο Μπάροου στο γραφείο του. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

 

 

 

 

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε την επιστολή, με ανάρτησή του στο Twitter όπου έγραψε ότι “μετά από εννέα μήνες το ΗΒ τήρησε την υπόσχεσή του”. Σε δεύτερο μήνυμα ανάρτησε επίσης μια φωτογραφία από την παράδοση της επιστολής.

Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην βρετανική επιστολή

“Λυπόμαστε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως είμαστε έτοιμοι για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τώρα.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρώτο βήμα θα είναι η υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών των διαπραγματεύσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα ορίσουν τις συνολικές θέσεις και αρχές στο φως των οποίων η Ένωση, που εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, θα διαπραγματευτεί με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις η Ένωση, θα δρα ενιαία και θα προασπίσει τα συμφέροντά της. Η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι να ελαχιστοποιήσουμε την αβεβαιότητα που θα προκληθεί από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη μας. Γι αυτόν τον λόγο, θα ξεκινήσουμε εστιάζοντας στις βασικές προετοιμασίες για μια συντεταγμένη αποχώρηση.”

«Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit.

“Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ”, είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα “βαθιά ειδική εταιρική σχέση” μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ.

“Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας” είπε η πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια “ιστορική στιγμή”, συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει “πισωγύρισμα”. Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν “συνέπειες” από την αποχώρηση.
Η πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε