Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Brexit: Η πρώτη “μάχη” στις Βρυξέλλες με δάκρυα, ειρωνείες και πιέσεις – Γιούνκερ σε Φάρατζ: Γιατί είσαι εδώ; Εσύ δεν ψήφισες να φύγετε από την Ε.Ε;

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

– Μετά τα γέλια η επίθεση Γιούνκερ στον Φάρατζ: Είναι η τελευταία φορά που χειροκροτάς – Τι κάνεις εδώ;
– Δάκρυσε ο Βρετανός επίτροπος λόρδος Τζόναθαν Χιλ που παραιτήθηκε μετά το Brexit
– Σκληρή γραμμή Γιούνκερ κατά του Κάμερον: Ζήτησε γρήγορα να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50
– «Δεν είμαι ούτε κουρασμένος ούτε άρρωστος, θα παλεύω για την Ευρώπη μέχρι την τελευταία μου πνοή»
– Σήμερα η πρώτη εμφάνιση Κάμερον σε Σύνοδο Κορυφής μετά το δημοψήφισμα
– Τον απέκλεισαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης

Ήταν δεδομένο πως η πίεση στη Βρετανία να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας και να ξεκινήσει τη διαδικασία για την οριστική αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχιζόσαν. Και πως οι Βρυξέλλες (με… εντολή Μέρκελ) θα κρατούσαν μαστίγιο και καρότο. Και αυτό ακριβώς γίνεται.

Λίγο πριν από την πρώτη παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους 27 ηγέτες των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σουλτς μίλησαν στην Ευρωβουλή για το Brexit και τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Με τους Γιούνκερ και Φάρατζ (τον ηγέτη του εθνικιστικού UKIP) να συναγελάζονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα και τον λόρδο Τζόναθαν Χιλ (στενό συνεργάτη του Ντέιβιντ Κάμερον και παραιτηθέντα Επίτροπο της Βρετανίας) να βάζει τα κλάματα από τη συγκίνηση (ίσως και τη θλίψη για όσα έρχονται μετά το Brexit), ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε όσα είπαν η Μέρκελ, ο Ολάντ και ο Ρέντσι μετά τη συνάντησή τους με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας (27.06.2016) στο Βερολίνο: καμία επίσημη ή ανεπίσημη συζήτηση για το μέλλον της Βρετανίας δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν πρώτα το Λονδίνο δεν ενεργοποιήσει, γραπτά ή έστω προφορικά, το άρθρο 50!

«Ζητάω μια ενημέρωση όχι άμεσα αλλά γρήγορα» είπε ο Γιούνκερ, βάζοντας για άλλη μια φορά το μαχαίρι στο λαιμό της Βρετανίας. Και στη συνέχεια τόνισε πως περίπτωση να αλλάξει το Brexit δεν υπάρχει. «Η ψήφος της πλειοψηφίας των Βρετανών πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Δημοκρατία είναι Δημοκρατία».

«Πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά πρόσθεσε πως θέλει η Βρετανία να μείνει… φίλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν παρέλειψε νέες αιχμές κατά του Κάμερον, υπονοώντας πως ανησυχεί μήπως η βρετανική κυβέρνηση θελήσει να «παγώσει» την ενεργοποίηση του άρθρου 50. «Θα ήθελα οι Βρετανοί φίλοι μας να μας που τι θέλουν ώστε να προχωρήσουμε» είπε.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που υπάρχει στις Βρυξέλλες για τη Βρετανία και η επίθεση του Γιούνκερ προς τον Φάρατζ και τους άλλους Βρετανούς ευρωβουλευτές. Μπορεί ο φωτογραφικός φακός να έπιασε τους δυο άνδρες να “σκάνε” στα γέλια πριν από την έναρξη της συνεδρίασης αλλά όταν ο Βρετανός πολιτικός χειροκρότησε κάτι που είπε ο Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν γύρισε προς το μέρος του και τον ρώτησε γιατί είναι ακόμα εκεί. «Είναι η τελευταία φορά που χειροκροτάτε εδώ» είπε ο Γιούνκερ όταν είδε τον Φάρατζ κι άλλους Βρετανούς βουλευτές να τον χεροκροτούν μετά την ομιλία του και τη δήλωση πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό. «Σε κάποιο βαθμό εκπλήσσομαι που είστε εδώ. Παλεύατε για την έξοδο, ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ του Brexit. Γιατί είστε ακόμα εδώ;».

Είχε κι άλλη μια «μπηχτή» ο Γιούνκερ: την απάντηση σε όσους τον χαρακτηρίζουν κουρασμένο, άρρωστο και ανίκανο να παραμείνει στην προεδρία της Κομισιόν. «Δεν είμαι ούτε κουρασμένος, ούτε άρρωστος και μέχρι την τελευταία μου πνοή θα παλεύω για μια Ευρώπη ενωμένη».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε