Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Brexit: Η βουλή θα αποφασίσει – Έχασε η Μέι

Brexit: Η βουλή θα αποφασίσει – Έχασε η Μέι

Η Βρετανική Κυβέρνηση δεν θα μπορεί χωρίς τη σχετική απόφαση του Κοινοβουλίου να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο από την Ευρώπη.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου στερεί την πρωτοβουλία από την κυβέρνηση και λέει ξεκάθαρα ότι χρειάζεται απόφαση του κοινοβουλίου.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, επιμένοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου αρκεί για την ανάληψη από την κυβέρνηση όλων των πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και την έξοδο από την Ε.Ε.

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε με ενέργειες του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβασθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε στο βρετναικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.

«Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση η Βρετανική Κυβέρνηση έχει δηλώσει πρόθεση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 ως τον ερχόμενο Μάρτιο. Τώρα τα πράγματα περιπλέκονται, θα χρειαστεί απόφαση του Κοινοβουλίου. Ως τότε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αρνούνται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επί του θέματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε