Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Brexit: Ο Ολάντ δίνει (επίσημα) τα κλειδιά της Ε.Ε. στη Μέρκελ!

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Μάλλον για τον Φρανουά Ολάντ η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ουσιώδης. Γι’ αυτό και στην πρώτη του αντίδραση μετά το Brexit είπε πως πρέπει τώρα η Ευρώπη να επικεντρωθεί στα ουσιώδη. Και για να το πετύχει, θα τρέξει (τη Δευτέρα) στην… “αγκαλιά” της Άνγκελα Μέρκελ.

Αν ένας Βρετανός που ψήφισε υπέρ του Bremain σκεφτεί πως η αντίδραση της Ευρώπης στο Brexit που “έβγαλε” το δημοψήφισμα στη Βρετανία είναι εκδικητική, δεν θα έχει άδικο. Ο Γιούνκερ είπε ότι η φυγή είναι φυγή και δεν αλλάζει, οι τέσσερις “κεφαλές” της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να… τελειώνουν με το διαζύγιο και ο Ολάντ θέλει να ασχοληθεί με τα ουσιώδη. Είναι να απορεί κανείς που οι Βρετανοί ψήφισαν brexit; Μάλλον όχι.

Στην πρώτη του αντίδραση μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναλάβει πρωτοβουλία για να «επικεντρωθεί η Ευρώπη στα ουσιώδη». Αλλά για να το κάνει αυτό, πρώτα θα περάσει από το Βερολίνο όπου τη Δευτέρα (27.06.2016) θα συναντηθεί με τη Μέρκελ και ίσως τον Ρέντσι. Και εκεί θα πάρουν αμφότεροι… γραμμή. Γιατί, όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, όλα εξαρτώνται «από την ενότητά μας με τη Γερμανία»…

Και ποια είναι τα ουσιώδη για τον Γάλλο πρόεδρο; «η ασφάλεια και προστασία της ηπείρου μας, η προστασία των συνόρων κατά των απειλών, οι επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η προώθηση πολιτικών για τη βιομηχανία στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της ενεργειακής μετάβασης, η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση ώστε να δοθούν κανόνες στις οικονομίες μας και εγγυήσεις στους συμπολίτες μας και τέλος η ενίσχυση της ευρωζώνης και της δημοκρατικής της διακυβέρνησης. (…) Η Ευρώπη θα πρέπει να υλοποιεί προγράμματα και να μην χάνεται στις γραφειοκρατίες. Θα πρέπει να αποφασίζει γρήγορα τις στιγμές που την περιμένουμε και να αφήσει τελικά στα εθνικά κράτη μόνο τις αποφάσεις για τα θέματα τα οποία ανήκουν στην υπευθυνότητα τους».

«Αυτό θα είναι το μήνυμα-αποστολή που θα μεταφέρω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη», είπε ο Φρανσουά Ολάντ και σημείωσε πως πριν απ’ όλα αυτά, θα συναντήσει και θα συζητήσει με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στη Γαλλία. Και μετά, θα πάει στη Μέρκελ. Μαζί τους πιθανών να είναι και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Στόχος να συζητήσουν για αυτό που θα πρέπει να γίνει ως προετοιμασία του Συμβούλιο.

«Από την ενότητά μας με τη Γερμανία εξαρτάται και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Ολάντ. «Η Ευρώπη είναι μια μεγάλη Ιδέα και όχι μόνο μια μεγάλη Αγορά και προφανώς επειδή το έχουμε ξεχάσει, γι αυτό και την έχουμε χάσει αυτήν την Ευρώπη. «Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να είναι μια ελπίδα για τους νέους γιατί αυτή είναι ο ορίζοντάς τους. Σήμερα είναι η Ιστορία κτυπάει την πόρτα μας. Αυτό που διακυβεύεται είναι η εξασθένιση της Ευρώπης με κίνδυνο την παρακμή ή η επαναβεβαίωση της ύπαρξής της μέσω βαθιών αλλαγών. Θα κάνω το παν ώστε να έχουμε τη βαθιά αλλαγή και όχι την παρακμή» κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε