Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Brexit – Οι δραματικές ώρες στη Ντάουνιγκ Στριτ μετά την ήττα στο δημοψήφισμα – Κάμερον για την παραίτηση: «Γιατί να “φάω” εγώ τα σκ@τα;»

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

– Τα όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Νο10 της Ντάουνιγκ Στριτ λίγα λεπτά μετά την επικράτηση του Brexit αποκαλύπτει η Sun
– Οι δακρυσμένοι συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού και το standing ovation
– Είχε αποφασίσει να παραιτηθεί από την Πέμπτη
– Συνεργάτες του προσπάθησαν να τον μεταπείσουν αλλά ήταν ανένδοτος
– Πυρά κατά του Βρετανού πρωθυπουργού από Σουλτς και Γιούνκερ
– «Σκανδαλώδες» ότι παραιτείται δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία δεν ήταν εκείνο που ο ίδιος είχε υποστηρίξει. Το Brexit κέρδισε το Bremain και η απόφαση είχε ληφθεί: η Βρετανία είχε ψηφίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον Ντέιβιντ Κάμερον, υπήρχε μόνο ένας δρόμος: η παραίτηση.

Τα πρώτα λεπτά αφού το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είχε “κλειδώσει”, τα βρετανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως επρόκειτο να κάνει διάγγελμα ο Βρετανός πρωθυπουργός. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς άλλωστε. Αλλά τόνιζαν ότι δεν θα δήλωνε παραίτηση. Διαψεύστηκαν.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον βρήκε από Νο10 της Ντάουνιγκ Στριτ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σαμ. Και δήλωσε πως θα παραμείνει στην πρωθυπουργία της Βρετανίας ως τον Οκτώβριο και θα παραδώσει στον επόμενο (επικρατέστερος ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υπέρμαχος του Brexit) τα ηνία για να διαπραγματευτεί εκείνος την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχεδόν 24 ώρες μετά το ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανία, η Sun φέρνει στο φως τις δραματικές στιγμές στη Ντάουνινγκ Στριτ λίγο αφού είχε επικρατήσει το Brexit. Και κυρίως φέρνει στο φως μια ατάκα του Βρετανού πρωθυπουργού. «Γιατί να “φάω” εγώ τα σκατά», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο Κάμερον. Και κάπως έτσι αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του.

«Γιατί να κάνω εγώ όλη τη σκατοδουλειά για κάποιον άλλο, μόνο και μόνο για να του τα δώσω όλα στο πιάτο» είπε, σύμφωνα με τη Sun, ο Κάμερον μιλώντας στους βουρκωμένους στενούς του συνεργάτες το πρωί της Παρασκευής (24.06.2016). Ήταν 09:00 το πρωί (ώρα Αγγλίας) όταν ο Κάμερον μπήκε στο γραφείο της Ντάουνιγκ Στριτ και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους συνεργάτες του.

Η Sun αποκαλύπτει επίσης πως ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε αποφασίσει να παραιτηθεί αν έχανε στο δημοψήφισμα ενώ η διαδικασία ήταν ακόμα σε εξέλιξη και αφού είχε μαραθώνια συνάντηση με τους συνεργάτες του την Πέμπτη, ημέρα του δημοψηφίσματος. Κάποιοι προσπάθησα να τον μεταπείσουν. Αλλά ήταν αποφασισμένος. «Δεν υπάρχει γυρισμός όταν σε έχει απορρίψει ο βρετανικός λαός» φέρεται να είπε.

Κάποιοι στη Βρετανία χαρακτήρισαν τον Κάμερον λιποτάκτη, πως εγκαταλείπει το καράβι τη δύσκολη στιγμή. Αλλά δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τα… άκουσε για τα καλά και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επέλεξε να μην εγκαταλείψει το αξίωμά του παρά τον Οκτώβριο μετά τη νίκη του Brexit, υποστηρίζοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο παίρνει «όμηρο ολόκληρη την (ευρωπαϊκή) ήπειρο».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε