Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Brexit: Πυρετώδεις προετοιμασίες και Σύνοδος Κορυφής για την διαπραγματεύση

Brexit: Πυρετώδεις προετοιμασίες και Σύνοδος Κορυφής για την διαπραγματεύση
Διαδώστε αυτό το άρθρο
Τελευταία ενημέρωση: 20.03.2017 | 16:34
Πρώτη δημοσίευση: 20.03.2017 | 16:34

H σύνοδος κορυφής των Eυρωπαίων ηγετών που θα ακολουθήσει την έναρξη της διαδικασίας του Brexit εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου θα πραγματοποιηθεί «τέσσερις έως έξι εβδομάδες» μετά την ειδοποίηση περί έναρξης της διαδικασίας, που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 29 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα (20.03.2017) ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έναρξη στα τέλη Μαρτίου της διαδικασίας του διαζυγίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ντάουνινγκ Στριτ, δεν αφήνει αρκετό χρόνο για μια σύνοδο κορυφής μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, όπως προβλεπόταν αρχικά.

«Αναμένουμε ότι θα χρειαστούν περίπου 4 έως 6 εβδομάδες για να προετοιμαστούν και να διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις με τις 27 χώρες μέλη», εξήγησε η πηγή αυτή.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι «όλα είναι έτοιμα από την πλευρά της Επιτροπής». Όπως εξήγησε, το πρώτο βήμα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα είναι η υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαπραγμάτευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μία συνάντηση που θα συγκαλέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την οποία οι «27» αναμένεται να προβούν σε μία κοινή δήλωση.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit εντός 48 ωρών από τη στιγμή που το Λονδίνο θα έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, στις 29 Μαρτίου.

Αμέσως μετά, η Επιτροπή αναμένεται να λάβει επίσημα εντολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Τέλος, σημειώνεται, ότι για το θέμα του «Brexit» συνεδριάζουν σήμερα (20.03.2017) στις Βρυξέλλες οι λεγόμενοι "SHERPAs", δηλαδή οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ. Σε αυτήν τη συνεδρίαση δεν μετέχει η Μ. Βρετανία.

Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βούτσης: Όλα δείχνουν πως άμεσα θα έχουμε συμφωνία Βούτσης: Όλα δείχνουν πως άμεσα θα έχουμε συμφωνία
  2. Brexit: Παρουσιάστηκαν οι όροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Brexit: Παρουσιάστηκαν οι όροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  3. Πηγές Βρυξελλών απαντούν στο Reuters: Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει Πηγές Βρυξελλών απαντούν στο Reuters: Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει
  4. Ευρωκοινοβούλιο: Το Brexit μπορεί ακόμα να ακυρωθεί Ευρωκοινοβούλιο: Το Brexit μπορεί ακόμα να ακυρωθεί
  5. Brexit: Γράφτηκε ιστορία! Ενεργοποιήθηκε το άρθρο 50! Brexit: Γράφτηκε ιστορία! Ενεργοποιήθηκε το άρθρο 50!
  6. Brexit: Stop της Κομισιόν στην συγχώνευση των χρηματιστηρίων Λονδίνου και Φρανκφούρτης Brexit: Stop της Κομισιόν στην συγχώνευση των χρηματιστηρίων Λονδίνου και Φρανκφούρτης