Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Δ. Δρούτσας: “Η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα από τα κατεχόμενα”

“Η Κύπρος είναι βαθιά στην καρδιά μου” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, σε ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση μετά δείπνου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ως “πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνει η Άγκυρα, είναι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό. Γιατί το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής”.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι “οι τελευταίες προτάσεις του προέδρου Χριστόφια είναι σωστές και δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πάμε. Μακάρι και οι φίλοι μας οι Τουρκοκύπριοι, ο κ. Ερογλου και η Τουρκία, να ακολουθήσουν αυτή την εποικοδομητική στάση. Τους καλούμε για άλλη μια φορά και από αυτό το βήμα να κάνουν τις σωστές κινήσεις που χρειάζονται”.

“Νιώθω απόψε σαν να είμαι στο σπίτι του, γιατί γεννήθηκα στη Λευκωσία και παιδί πέντε χρονών έζησα και εγώ την τουρκική εισβολή στην Κύπρο”, είπε ο κ. Δρούτσας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας για την κατάσταση στην Κύπρο και τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, τόνισε: “Θέλουμε να θριαμβεύσει και στην Κύπρο το διεθνές δίκαιο, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα κι οι βασικές ελευθερίες του λαού μας. Δεν είμαστε λαός δεύτερης κατηγορίας, αλλά λαός με χιλιάδες χρόνων παράδοση και συμβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά”.

Για τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαπραγματευτική διαδικασία είπε ότι “η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τα τετελεσμένα της παράνομης κατοχής βαθαίνουν ακόμη περισσότερο επί του εδάφους και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επίλυση του προβλήματος”.

Μιλώντας για τις ιστορικές ευθύνες και τα λάθη που διεπράχθησαν στο παρελθόν, είπε: “Οι μεγάλες και φοβερές ευθύνες για να υποχρεωθεί ο Εθνάρχης Μακάριος να αποδεχθεί την εξέλιξη του ενιαίου κράτους σε διζωνικό δικοινοτικό, ομοσπονδιακό κράτος, είναι στους ώμους ανθρώπων που μιλούσαν ελληνικά. Όχι Ελλήνων, που μιλούσαν ελληνικά. Είτε ήταν χουντικοί είτε ήταν ΕΟΚΑΒητατζήδες, όργανα της χούντας, οι οποίοι δυστυχώς επιχείρησαν αυτή την επιχείρηση αυτοκτονίας για την Κύπρο και το λαό της κι έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της εποχής εκείνης να εφαρμόσει σχέδια που είχε από προηγούμενα στο συρτάρι”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρογλου: “Πνεύμα δούναι και λαβείν” στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε