Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΔΝΤ: Η Πορτογαλία βγαίνει από την ύφεση το 2014

ΔΝΤ: Η Πορτογαλία βγαίνει από την ύφεση το 2014

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ μάλιστα δεν επέτρεψε να γίνουν νέες αυξήσεις στους φόρους κάτι που η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να κάνει.

Η Πορτογαλία δεν θα πρέπει να εγκρίνει νέες αυξήσεις φόρων στην προσπάθειά της να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά τις ογκώδεις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη χώρα.

“Δεν θα ήθελα να δω περισσότερες αυξήσεις φόρων”, είπε ο Αμπέμπε Σελασιέ, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Πορτογαλία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Diario de Noticias και Jornal de Noticias. Όπως προέβλεψε, η χώρα θα βγει από την ύφεση το 2014.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιου προσπαθεί να περιορίσει το έλλειμμα στο 3% μέχρι το 2014. Αυτός είναι ο στόχος που έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές της, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της χορηγήθηκε το 2011.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει αυξήσει πολύ το φόρο εισοδήματος ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει τη φορολογία των εισοδημάτων κεφαλαίου, της ιδιοκτησίας, των ειδών πολυτελείας, του καπνού και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας οργανώθηκαν πολλές διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες, ενώ οι Πορτογάλοι προχώρησαν και σε γενική απεργία στις 14 Νοεμβρίου.

Η αριστερή αντιπολίτευση, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, θρησκευτικοί ηγέτες, ακόμη και μέλη του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του ίδιου του Κοέλιου έχουν επικρίνει το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο θεωρούν ότι παραλύει την οικονομία και οδηγεί το λαό στη φτώχεια.

Ο Σελασιέ τόνισε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται να προχωρήσει σε “εθνικό διάλογο” για το πώς θα περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες. Όπως είπε, οι Πορτογάλοι θα πρέπει να συζητήσουν το επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας και τους φόρους που θέλουν να έχουν.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφερόταν στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης για εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ το 2013 και το 2014. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διευκρινίσει από πού θα κάνει περικοπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Fitch διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε