Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 21 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

ΔΝΤ : Οι οίκοι αξιολόγησης δημιουργούν αστάθεια!

ΔΝΤ : Οι οίκοι αξιολόγησης δημιουργούν αστάθεια!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 30.03.2011 | 11:16
Πρώτη δημοσίευση: 30.03.2011 | 11:10

Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα χωρών της Ευρώπης έχουν συστημικές επιπτώσεις στην περιοχή, καθώς δημιουργούν χρηματοπιστωτική αστάθεια.
 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μελέτη του ΔΝΤ δημοσιεύτηκε χθες την ίδια ώρα που Πορτογαλία και Ελλάδα υποβαθμίζονταν από την Standard & Poor’s.
 
''Η κρίση χρέους της Ευρώπης έχει υπάρξει το θέατρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, διεύρυνσης των spreads ομολόγων και CDS και πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές'' υ ποστηρίζουν στη μελέτη τους οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
 
Μάλιστα υποστηρίζουν τις αλυσιδωτές επιπτώσεις με το επιχείρημα : ''Το ενδιαφέρον είναι πως οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλη την ευρωζώνη βρίσκονται υπό πίεση παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούν λίγες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία''.
 
Το ΔΝΤ εξετάζει 71 ανακοινώσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης των οίκων από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 και οι χώρες που μελετήθηκαν ήταν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ισπανία.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη, από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, οι ανακοινώσεις της S&P έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, σε σχέση με αυτές των Moody’s και Fitch, ενώ τις λιγότερες επιπτώσεις έχουν οι ανακοινώσεις της Fitch.
 
Το ΔΝΤ υποστηρίζει επίσης : ''από τη στιγμή που οι επιπτώσεις γίνονται εμφανείς και πέρα των αγορών ομολόγων, οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν πιθανή αστάθεια στον τραπεζικό, ασφαλιστικό και μη-χρηματοοικονομικό τομέα με το να προετοιμάσουν σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει και απρόβλεπτες καταστάσεις''.

Tags: ΒΕΛΓΙΟ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Ιερέας μετέτρεψε εκκλησία, σε μπυραρία! [vid] Ιερέας μετέτρεψε εκκλησία, σε μπυραρία! [vid]
  2. Για απόπειρα ανθρωποκτονίας διώκεται ο οδηγός που προσπάθησε να παρασύρει πεζούς στην Αμβέρσα Για απόπειρα ανθρωποκτονίας διώκεται ο οδηγός που προσπάθησε να παρασύρει πεζούς στην Αμβέρσα
  3. Μεθυσμένος και όχι τρομοκράτης ο... τρελός οδηγός στην Αμβέρσα; Μεθυσμένος και όχι τρομοκράτης ο... τρελός οδηγός στην Αμβέρσα;
  4. Νεο επεισόδιο όπως του Λονδίνου στην Αμβέρσα! Συνελήφθη ο δράστης! Νεο επεισόδιο όπως του Λονδίνου στην Αμβέρσα! Συνελήφθη ο δράστης!
  5. Τεστ γνώσεων! Πόσο καλά ξέρει ο Ζέκα την Ελλάδα; [vid] Τεστ γνώσεων! Πόσο καλά ξέρει ο Ζέκα την Ελλάδα; [vid]
  6. Εθνική Ελλάδας: Πήρε το διαβατήριο του ο Ζέκα Εθνική Ελλάδας: Πήρε το διαβατήριο του ο Ζέκα
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook