Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΔΠΔ: «Ο Καντάφι σχεδίαζε δολοφονίες διαφωνούντων πριν την εξέγερση»

ΦΩΤΟ REUTERS

Αρχές Μαΐου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Μουαμάρ Καντάφι, αφού φαίνεται πως συγκέντρωσε τις απαιτητές αποδείξεις για να διώξει τον Συνταγματάρχη!

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποδείξεις ότι η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι σχεδίαζε να καταστείλει τις λαϊκές διαμαρτυρίες δολοφονώντας πολίτες πριν ακόμα την μεγάλη εξέγερση που ξέσπασε στη Λιβύη στις 15 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Λουίς Μορένο-Οκάμπο.

«Έχουμε αποδείξεις ότι μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο άτομα του καθεστώτος Καντάφι σχεδίαζαν τρόπους να χαλιναγωγήσουν τους διαδηλωτές στη χώρα με πρώτο σχέδιο τη δολοφονία διαφωνούντων» ανέφερε ο Μορένο-Οκάμπο προσθέτοντας ότι τα σχέδια είχαν αρχίσει να εκπονούνται από τον Ιανουάριο με εντολή του ίδιου του Καντάφι.

Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μούσα Κούσα ο οποίος αυτομόλησε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα γιατί όπως είπε δεν μπορούσε να ανεχτεί τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά αθώων πολιτών.

Η διαφωνία και αποχώρηση του Μούσα Κούσα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τον Καντάφι, τους γιους και τους βοηθούς του καθώς άλλων μελών της κυβέρνησής του.

«Το γεγονός ότι ο Μούσα Κούσα αυτομόλησε είναι ενδιαφέρον… μία άποψη λέει: αν δεν έχεις τη δύναμη να σταματήσεις τα εγκλήματα τότε μπορείς να αποχωρήσεις για να δείξεις ότι δεν ευθύνεσαι για τα εγκλήματα αυτά», είπε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ.

Αποστάσεις από την Άγκυρα

Μετά την Αθήνα, ο απεσταλμένος του Καντάφι, Αμπντουλάτι Ομπέιντι, βρέθηκε στην Άγκυρα. Μόνο που και αυτή τη φορά δεν άκουσε αυτό που ήθελε. «Ο Mουάμαρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία», είναι το μήνυμα που μετέφερε η Άγκυρα στον εκτελώντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης.

Η υποδοχή του Λίβυου απεσταλμένου ήταν ιδιαίτερα ψυχρή και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε ακόμα και να φωτογραφηθεί μαζί του, επισημαίνουν στην Άγκυρα, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διέρρευσε ότι σύντομα αναμένονται στην Άγκυρα εκπρόσωποι του λεγόμενου μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι από τις μέχρι σήμερα επιδρομές της δυτικής συμμαχίας έχει καταστραφεί το 30% της στρατιωτικής δύναμης του λιβυκού καθεστώτος.

Διαβάστε επίσης
Οι συμμαχικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την Μπρέγκα – Οι εξεγερμένοι θα φορτώσουν πετρέλαιο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε