Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Δακρυγόνα, πετροπόλεμος και συλλήψεις στο Όκλαντ – ΒΙΝΤΕΟ

Την πιο ταραχώδη του ημέρα των τελευταίων μηνών πέρασε το κίνημα Occupy στο Όκλαντ των ΗΠΑ, με την αστυνομία να συλλαμβάνει 300 μέλη του μετά από εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και περιστασιακό πετροπόλεμο από την πλευρά των διαδηλωτών.

Η δήμαρχος της πόλης, που έχει δεχθεί δριμεία κριτική για την μέχρι τώρα αυστηρότατη αντιμετώπιση των διαδηλωτών, κάλεσε το Occupy να «σταματήσει να θεωρεί παιδική χαρά του το Όκλαντ».

Οι αψιμαχίες με την αστυνομία, που είχαν ξεκινήσει νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, αναζωπυρώνονταν μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν ακτιβιστές του Occupy προσπάθησαν να καταλάβουν εγκαταλελειμμένο συνεδριακό κέντρο στο κέντρο της πόλης το οποίο σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν ως ανοικτό χώρο.

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος με δακρυγόνα και καπνογόνα, ενώ οι ακτιβιστές αντιστάθηκαν πετώντας μπουκάλια και πέτρες.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν όταν αργότερα ορισμένα μέλη του Occupy μπήκαν στον περίβολο του δημαρχείου του Όακλαντ και έκαψαν μία αμερικανική σημαία. Η αστυνομία υποστηρίζει πως οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν όταν ακτιβιστές αρνήθηκαν να υπακούσουν στη διαταγή για απομάκρυνση και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς.

Μαζί με τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, το Όκλαντ θεωρείται από τα σημαντικότερα «κέντρα» του Occupy στις ΗΠΑ. Το Νοέμβριο, η αστυνομία είχε επέμβει διαλύοντας την κεντρική κατασκήνωση του κινήματος στην πόλη.

Μάλιστα χθες το βράδυ διακόσιοι διαδηλωτές του κινήματος Occupy  γυμνοί από τη μέση και πάνω, διαδήλωσαν στην Ουάσινγκτον, έξω από ένα μεγάλο ξενοδοχείο όπου είχε συγκεντρωθεί η “αφρόκρεμα” της πόλης, μεταξύ της το προεδρικό ζεύγος Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε