Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Δανία: Υπο εξέταση απο το στρατό τα έγγραφα της WikiLeaks

Ο στρατός της Δανίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλύσει τα εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το WikiLeaks για τον πόλεμο στο Ιράκ και τα οποία αναφέρονται σε παραλείψεις των δανών στρατιωτών στη χώρα.

“Θέλουμε να δούμε τα έγγραφα οι ίδιοι και να τα συγκρίνουμε με τις δικές μας πληροφορίες”, δήλωσε ο Τόρμπεν Κγέντσεν, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Δανίας.

Σύμφωνα με ενημερωτική ιστοσελίδα της χώρας, ορισμένα έγγραφα δείχνουν πως οι δανοί στρατιώτες, που αναπτύχθηκαν στο Ιράκ από το 2003 έως το 2007, παρέδωσαν περισσότερους από 62 κρατούμενους στις ιρακινές αρχές, παρά το ότι οι κρατούμενοι αυτοί προειδοποιούσαν πως κινδύνευαν να υποστούν κακομεταχείριση και βασανιστήρια από τη στιγμή που θα έπεφταν στα χέρια της ιρακινής αστυνομίας.

“Ενώ η κυβέρνηση της Δανίας κάνει τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ, αυτά τα εμπιστευτικά έγγραφα δείχνουν πως οι δανικές δυνάμεις στην πραγματικότητα κατέστησαν δυνατές σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή κατά τη διάρκεια του πολέμου”, αναφέρει η ενημερωτική ον λάιν ιστοσελίδα, Information.dk, η οποία συμβουλεύτηκε τα έγγραφα του WikiLeaks.

Οι δανοί στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί για τέσσερα χρόνια στην περιοχή της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ και υπάγονταν στη βρετανική διοίκηση, φαίνεται εξ άλλου να μοιράζονται την ευθύνη με το βρετανικό στρατό για το ότι άφησαν να τους ξεφύγει, το 2005, ο Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι, επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, προσθέτει η ιστοσελίδα Information.dk.

Ο στρατός της Δανίας δήλωσε πως δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές μέχρις ότου εξεταστούν τα έγγραφα του WikiLeaks.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Νέα βόμβα Wikileaks: Οι ΗΠΑ θερίζουν αμάχους στο Ιράκ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε