Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

De Morgen: “Ωρίμασε ο καιρός για την Αθήνα να εγκαταλείψει το ευρώ”!

“Οι Έλληνες κατευθύνονται προς τον τρίτο κόσμο”. Ζoφερή η κατάσταση στην Ελλάδα και μεγαλύτερη από ποτέ η πιθανότητα να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ, λέει ο Τύπος 

Zoφερή είναι η εικόνα της Ελλάδας, όπως τη σκιαγραφεί στο σύνολό του ο σημερινός βελγικός Τύπος. «Οι Έλληνες κατευθύνονται προς τον τρίτο κόσμο», αναφέρει ρεπορτάζ της σημερινής «De Morgen» στο οποίο σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Μπορεί η Ελλάδα να μην ανήκει ακόμα στον Τρίτο Κόσμο, εντούτοις ολοένα και περισσότερο αποκτά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα. Νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα, οι ηλικιωμένοι επιστρέφουν στα χωριά τους, τα παιδιά μεγαλώνουν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, ενώ πληθαίνουν εκείνοι που αναζητούν τροφή από τα συσσίτια των δήμων».

    Η ίδια εφημερίδα αφιερώνει στην Ελλάδα το κεντρικό της άρθρο, υπό τον τίτλο «Ωρίμασε ο καιρός για την Αθήνα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ». Σ’ αυτό διατυπώνεται η άποψη ότι το φόβητρο του ντόμινο που θα προκαλούσε μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη έχει πλέον ξεθωριάσει. Όπως σημειώνεται, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη είναι πλέον «μεγαλύτερο από ποτέ», καθώς οι Έλληνες αντιμετωπίζουν «ανυπέρβλητα προβλήματα» και ούτως ή άλλως, η μοίρα τους θα είναι «κάθε άλλο παρά ρόδινη» τα επόμενα χρόνια.

    Εκτενέστατο άρθρο- κόλαφο για την «αδυναμία ή απροθυμία» των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει με το μνημόνιο, δημοσιεύει και η σημερινή «De Standaard» υπό τον τίτλο «Πώς οι Έλληνες δεν έκαναν τίποτα επί δύο χρόνια». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η διαφθορά και το πελατειακό σύστημα έχουν τόσο βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, που κατάφεραν να μπλοκάρουν τις επιχειρούμενες αλλαγές, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, δύο χρόνια μετά την υπογραφή του μνημονίου, να μην έχει εφαρμόσει ούτε κατ’ ελάχιστον πολλές από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Είναι χαρακτηριστικό -επισημαίνει ο αρθρογράφος- ότι υπήρχαν υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι δεν είχαν καν διαβάσει το κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψε η χώρα τους με την τρόικα των δανειστών. Κατόπιν όλων αυτών- σημειώνει ο συντάκτης- δεν είναι τυχαίο που η υπομονή των Ευρωπαίων με την Ελλάδα έχει πλέον εξαντληθεί.

    Εξάλλου και η γαλλόφωνη οικονομική εφημερίδα «L’Εcho» αφιερώνει ολόκληρη σελίδα στην Ελλάδα. Η εφημερίδα εστιάζει το ενδιαφέρον της στις εβδομάδες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, όπου, όπως αναφέρεται, πολλά ζητήματα δεν ρυθμίστηκαν ακόμη. «Ενώ το θέμα ταμπού της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη καταρρέει, οι Έλληνες ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ίδια τους τα ταμπού. Ορισμένα αντέχουν, άλλα όμως έχουν ήδη καταρριφθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας η εφημερίδα επισημαίνει πως τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας είναι ο στρατός, ο κλήρος, οι πολιτικοί και η φορολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα γερμανική έμπνευση: Θα μας δίνουν το δάνειο σε δόσεις!

Le Monde : Η Ελλάδα παραδίδει εθνική κυριαρχία

Έκλεισε το κούρεμα – Συμμετέχει κερδίζοντας η ΕΚΤ!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε