Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Δε δέχεται τον αμερικανό πρεσβευτή ο Τσάβες!

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ δεν είναι ευπρόσδεκτος στη Βενεζουέλα διεμήνυσε ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες, προκαλώντας ξανά την Ουάσινγκτον.

Ο Τσάβες ξεκαθάρισε πως δε θα επιτρέψει στο νεοδιορισμένο πρεσβευτή των ΗΠΑ, Λάρι Πάλμερ, να αναλάβει τα καθήκοντά του στο Καράκας, μετά από δηλώσεις του τελευταίου τις οποίες θεωρεί προσβλητικές για τη χώρα. «Πώς νομίζεις, Ομπάμα, ότι θα δεχτώ αυτόν τον κύριο ως πρεσβευτή; Είναι αδύνατον», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα και αναφερόμενος στον Πάλμερ και κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να βρει κάποιον άλλο υποψήφιο για τη θέση.

Ταυτόχρονα, ο Τσάβες επιχείρησε ένα… άνοιγμα προς την Κολομβία. Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις ανάμεσα στα δυο κράτη είναι τεταμένες και τον περασμένο μήνα διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Φαίνεται όμως ότι ο Τσάβες και ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος θέλουν να αποκλιμακώσουν την ένταση αλλά και να αποκαταστήσουν το διμερές εμπόριο, που ανέρχεται στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο Τσάβες κάλεσε τους αντάρτες της Κολομβίας να παραδώσουν τα όπλα τους αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε τη Μπογκοτά να μην κατηγορεί τη χώρα του πως βοηθά τις δυνάμεις των ανταρτών. Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία του να συναντηθεί απευθείας με τον Κολομβιανό ομόλογό του, αλλά κατέστησε σαφές ότι αν εκείνος συνεχίσει τις αιτιάσεις του προκατόχου του Άλβαρο Ουρίμπε, σύμφωνα με τον οποίον το Καράκας παρέχει καταφύγιο σε κολομβιανούς “τρομοκράτες”, θα υπονομεύσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης.

“Ας είμαστε σαφείς. Αν η Βενεζουέλα τύχει σεβασμού, θα υπάρξει πρόοδος. Αν δεν υπάρξει σεβασμός στη Βενεζουέλα, τίποτε νέο ή καλό δεν θα είναι δυνατό”, έγραψε ο Τσάβες σε μία εβδομαδιαία στήλη.

Θέλοντας να επιδείξει τα ειρηνευτικά διαπιστευτήριά του και να αντικρούσει τις επικρίσεις ότι βοηθά μυστικά τους αντάρτες της Κολομβίας, ο Τσάβες τους κάλεσε να αποκηρύξουν τον επί δεκαετίες ένοπλο αγώνα τους και να επιδιώξουν μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

“Οι αντάρτες θα πρέπει να εμφανιστούν δημόσια προς όφελος της ειρήνης. Θα πρέπει να αφήσουν ελεύθερους όλους τους ομήρους τους”, είπε, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες να διαπραγματευθούν τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε