Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Δε γλίτωσαν τη λιτότητα οι Πορτογάλοι

Δε γλίτωσαν τη λιτότητα οι Πορτογάλοι

Αν και οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές, που αποτελούν την κυριότερη δύναμη της αντιπολίτευσης, αρνήθηκαν σήμερα να εγκρίνουν τα σχέδια δημοσιονομικής λιτότητας, τελικά υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, «το Κείμενο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», που θέτει τις προτεραιότητες που πρέπει να τηρηθούν στον προϋπολογισμό έως το 2016, εγκρίθηκε τελικά, καθώς η κυβερνητική συμμαχία διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), αν και μέχρι σήμερα είχε στηρίξει τα μέτρα λιτότητας που εισήγαγε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου, καταψήφισε τον προϋπολογισμό, ενώ στα μέσα Απριλίου είχε ψηφίσει υπέρ της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Το PS προέβαλε ως λόγο για την καταψήφιση του προϋπολογισμού την απουσία διαβούλευσης με την αντιπολίτευση πριν από την υποβολή του τελικού κειμένου με τα μέτρα του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες για την χορήγηση της διεθνούς βοήθειας, ενώ επέμεινε επίσης και στην έλλειψη στις προτάσεις του προϋπολογισμού νέων μέτρων υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η κυβέρνηση οφείλει να “επανεκτιμήσει” τη στρατηγική της με γνώμονα το ότι η ανεργία «αυξήθηκε περισσότερο από το προβλεπόμενο», εξέφρασε την εκτίμηση ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδος των Σοσιαλιστών Κάρλους Ζορίνιου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ παραδέχθηκε «το εύρος της αύξησης της ανεργίας», δηλώνοντας πως προσεχώς προτίθεται να παρουσιάσει τις δικές του «απόψεις» για το πρόβλημα.

Τα μέτρα λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα για τη χορήγηση της διεθνούς βοήθειας των 78 δισ. ευρώ είχαν ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ύφεση, και να εκτιναχθεί η ανεργία στο πρωτοφανές επίπεδο του 14,9%, με προοπτική να φθάσει και το 15,4%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΑΣΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H τρόικα αναλαμβάνει δράση στην Πορτογαλία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε