Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Δε σταματούν οι διαδηλώσεις ούτε και οι θάνατοι στη Συρία

ΦΩΤΟ REUTERS

Ακόμη 14 άνθρωποι πρόσθεσαν τα ονόματα τους στον «μαύρο» κατάλογο εκείνων που έπεσαν διαδηλώνοντας κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Οι νέες απώλειες σημειώθηκαν στην περιοχή Κουσέιρ της πόλης Χομς και στο Ντέιρ αλ-Ζορ κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του συριακού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Οι διαδηλώσεις δεν σταματούν ούτε και για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Εκτός από καθημερινές συγκεντρώσεις οι ακτιβιστές έκαναν έκκληση μέσω του Facebook για μεγάλη κινητοποίηση αύριο Παρασκευή, με κεντρικό σύνθημα “Δεν θα υποταχθούμε παρά μόνο στο Θεό”.

Ο στρατός επενέβη στο Κουσέιρ της επαρχίας Χομς και στο Σαρακέμπ, στην επαρχία Ιντλέμπ. Στο Κουσέιρ δεκάδες άρματα μπήκαν στην πόλη τα ξημερώματα και τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με έναν ακτιβιστή έχουν συλληφθεί περίπου 100 άτομα. “Οι κάτοικοι έφυγαν προς τα χωράφια και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί”, είπε.

Στα ανατολικά της χώρας, στο Ντέιρ αλ-Ζορ, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, στη συνοικία Αλ-Μάταρ. Πολλά σπίτια πυρπολήθηκαν, είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στα βορειοδυτικά, άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού διείσδυσαν στο Σαρακέμπ. Οι στρατιώτες πήραν θέση στο κέντρο της πόλης, έκαναν έρευνες σε σπίτια και συνέλαβαν περισσότερους από 100 ανθρώπους. Όπως υποστήριξε ο Ραχμάν μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν και 35 παιδιά. Οι αρχές έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση της κοινότητας όπου οι κάτοικοι διαδήλωναν κάθε βράδυ με αίτημα την ανατροπή του καθεστώτος.

Σύμφωνα με κατοίκους της Χάμα, οι στρατιώτες επέστρεψαν αφού έφυγε από τη Χάμα ο Τούρκος πρεσβευτής που την είχε επισκεφθεί συνοδευόμενος από δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή σχεδόν όλα τα καταστήματα της πόλης παραμένουν κλειστά, ελάχιστοι κάτοικοι κυκλοφορούν έξω και στους δρόμους έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες.

Στους δρόμους υπάρχουν καμένα αυτοκίνητα ενώ στους τοίχους πολλών κτιρίων διακρίνονται οι τρύπες που προκάλεσαν τα βλήματα. Ένας μαθητής που μίλησε στον δημοσιογράφο του “Ανατολή” είπε ότι οι στρατιώτες πυροβολούσαν προς κάθε κατεύθυνση, βάζοντας στο στόχαστρο τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, ακόμη και τις ώρες της προσευχής.

Στο μεταξύ, η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδωσε την “ομολογία” ενός άνδρα που δήλωσε ότι ανήκε στα “τρομοκρατικά στοιχεία” της Χάμα. Ο άνδρας αυτός είπε ότι ένοπλες οργανώσεις εμπλέκονται στις επιθέσεις που έγιναν στην πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά το θάνατο χιλιάδων, ο Άσαντ παραδέχεται: «έγιναν κάποια λάθη»

Άλλοι 11 νεκροί στη Χομς – Αποχωρεί ο στρατός από τη Χάμα

Άρματα μάχης κατά αμάχων στη Συρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε