Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

«Δε θα κλείσουμε τα στενά του Ορμούζ εκτός αν…»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το Ιράν ενεργεί “με τη λογική” και δε θα κλείσει τα στενά του Ορμούζ δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος. Εκτός βέβαια αν «απειληθεί σοβαρά»…

“Έχουμε σχέδια που αφορούν το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, γιατί η στρατιωτική ηγεσία πρέπει να έχει σχέδια για κάθε περίσταση”, τόνισε ο στρατηγός Χασάν Φιρουζαμπαντί, αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

”Όμως, το Ιράν, το οποίο ενεργεί με τη λογική δε θα κλείσει το θαλάσσιο αυτό δίαυλο, απ΄όπου διακινείται το 40% της παγκόσμιας ενέργειας, παρά μόνο εάν απειληθούν σοβαρά τα συμφέροντά του”, τόνισε ο στρατηγός Φιρουζαμπαντί.

Πολλοί Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι το Ιράν μπορεί να κλείσει τα στενά του Ορμούζ εάν οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις δεχθούν επίθεση από το Ισραήλ. Κάθε φορά που διατυπώνονται οι απειλές αυτές, οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι θα επέμβουν στρατιωτικά για να διατηρήσουν ανοιχτό το θαλάσσιο αυτό δίαυλο.

“Αυτό που οι συνάδελφοί μου μπορούν να λένε για τα στενά του Ορμούζ συνδέεται με την αποστολή που τούς έχει ανατεθεί. Όμως, η διαταγή για την εκπλήρωση της αποστολής αυτής δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο με απόφαση του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας την οποία θα εγκρίνει ο ανώτατος Ιρανός ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οι δηλώσεις των στρατιωτικών αξιωματούχων δεν επηρεάζουν μια απόφαση για το κλείσιμο ή όχι των στενών του Ορμούζ”, τόνισε ο Ιρανός στρατηγός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμπάργκο από την ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο – Δεν εξαιρείται η Ελλάδα

Η Τεχεράνη ακυρώνει συμβόλαιο ύψους 2 δισ. δολαρίων με την Κίνα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε