Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Δε θα χρεοκοπήσουν προς το παρόν οι ΗΠΑ – Πέρασε και από τη Γερουσία η συμφωνία για το χρέος

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Με 74 ψήφους υπέρ και 24 κατά, εγκρίθηκε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για την αύξηση του ομοσπονδιακού χρέους, που σημαίνει ότι για την ώρα τουλάχιστον, η στάση πληρωμών των ΗΠΑ αποφεύχθηκε.

Το μόνο που απομένει τώρα είναι να υπογραφεί από τον Μπαράκ Ομπάμα για να είναι και επίσημα νόμος του κράτους. Η συμφωνία ήρθε την ύστατη ώρα, αφού η 2α Αυγούστου χαρακτηρίστηκε η d-day της αμερικανικής οικονομίας.

Λίγα λεπτά μετά το “πράσινο φως” της Γερουσίας, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ παραμένει στο ΑΑΑ παρά την κρίση που προκάλεσαν σε πολιτικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Φανερά ικανοποιημένος από την εξέλιξη, ο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε από το Λευκό Οίκο πως ο αμερικανικός λαός δεν ψήφισε μια δυσλειτουργική κυβέρνηση. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σπουδαίο πρώτο βήμα που θα επιτρέψει οι ΗΠΑ να ζήσουν εντός των οικονομικών τους δυνατοτήτων», πολλά όμως ακόμα απομένει να γίνουν, ώστε «να ανασυγκροτηθεί η αμερικανική οικονομία».

Στη δήλωσή του από τον κήπο του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσθεσε ότι «προσβλέπει πλέον σε μια φορολογική μεταρρύθμιση, που θα προέλθει από διακομματικές διαπραγματεύσεις, με μία ισορροπημένη προσέγγιση στο θέμα αυτό, σύμφωνα με την οποία οι πλουσιότεροι με φόρους μειώνουν το δημόσιο έλλειμμα».

Ο Ομπάμα αναγνώρισε ότι ο διάλογος για το δανεισμό των ΗΠΑ αποτέλεσε «τροχοπέδη» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθυστερεί «εξ αιτίας πρωτόγνωρων προβλημάτων» όπως είναι ο σεισμός στην Ιαπωνία.

Τέλος ο κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να ανανεώσουν τα ευεργετήματα για την ανεργία και να ασχοληθούν με εκκρεμείς διεθνείς συμφωνίες «ελεύθερου» εμπορίου (Νότια Κορέα, Παναμάς, Κολομβία).

Το πρώτο βήμα έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ενέκρινε το βαρυσήμαντο νομοσχέδιο, δίνοντας ανάσα στην κυβέρνηση το “πράσινο φως” να προχωρήσει σε σειρά οικονομικών μέτρων.

Μία μόλις ημέρα πριν από την αναμενόμενη και αναγκαστική στάση πληρωμών, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο το όριο του χρέους των ΗΠΑ, θα αυξηθεί κατά 2.4 τρισ. δολάρια σε δύο στάδια, ενώ, παράλληλα, θα γίνουν περικοπές της τάξης των 2 τρισ. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΗΠΑ: “Ναι” της Βουλής των Αντιπροσώπων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε