Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Debate time! Έφτασε η ώρα της πρώτης “μονομαχίας” Κλίντον – Τραμπ

Φωτογραφία: Reuters (ΑΡΧΕΙΟΥ)
Φωτογραφία: Reuters (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Από τη μια η έμπειρη αλλά με κλονισμένη υγεία Χίλαρι Κλίντον και από την άλλη ο απρόβλεπτος και ασυγκράτητος Ντόναλντ Τραμπ. Το πρώτο, από τα συνολικά τρία, debate ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ γίνεται στις 21:00 το βράδυ, ώρα Νέας Υόρκης (ξημερώματα της Τρίτης 27.09.2016 Ελλάδας).

Το σίγουρο είναι πως θα κάνει ρεκόρ τηλεθέασης καθώς αναμένεται να το παρακολουθήσουν μέχρι και 90 εκατομμύρια Αμερικανοί. Είτε ο Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του να καλέσει μια πρώην του Μπιλ Κλίντον για να πικάρει τη Χίλαρι ή όχι.

Η πρώτη τηλεμαχία των δυο προεδρικών υποψηφίων, οκτώ εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, είναι κρίσιμης σημασίας την ώρα που οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να καταγράφουν ποσοστά που φέρουν τους δύο υποψήφιους σε απόσταση στατιστικού λάθους.

Η τελευταία δημοσκόπηση έδινε 46% της πρόθεσης ψήφου για την υποψήφια των Δημοκρατικών, έναντι 44% για τον Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα ματς με τέσσερα μέρη όπου περιλαμβάνονται και οι μικρότεροι υποψήφιοι και 49% (Κλίντον)-47% (Τραμπ), σε πλαίσιο μονομαχίας των δύο (δημοσκόπηση Washington Post-ABC News).

Για τους δύο υποψήφιους, που δεν έχουν εξασφαλίσει τη συμπάθεια της πλειοψηφίας των Αμερικανών, το διακύβευμα του πρώτου ντιμπέιτ, διάρκειας 90 λεπτών που οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Hofstra, είναι μεγάλο. Η παραμικρή φράση, η παραμικρή παρεκτροπή κινδυνεύουν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην έκβαση μίας εξαιρετικά πολωτικής προεκλογικής εκστρατείας, όπου οι προσωπικές επιθέσεις έχουν αντικαταστήσει την ουσία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, 70 ετών, επιεικώς «ασυνήθιστος» υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, λαϊκιστής show man, απρόβλεπτος, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη στόφα του προέδρου. Υποσχέθηκε ότι θα δείξει «σεβασμό» στην αντίπαλό του που έχει αποκαλέσει μεταξύ άλλων «αχρεία Χίλαρι».

Η Χίλαρι Κλίντον, 68 ετών, πολύ πεπειραμένη, πρώην Πρώτη Κυρία, πρώην γερουσιαστής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει να βρει τρόπο για να αποκαταστήσει επαφή με ένα όχι και πολύ ενθουσιώδες κοινό που αμφιβάλλει για την εντιμότητά της. Και για την υγεία της επίσης…

Σε ένα μικρό δείγμα γραφής, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το σαββατοκύριακο να προσκαλέσει στο ντιμπέιτ την πρώην ερωμένη του Μπιλ Κλίντον Τζένιφερ Φλάουερς, η οποία απάντησε ότι είναι έτοιμη να παραστεί. Ωστόσο, η επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ έκανε σαφές τελικά ότι η Φλάουερς δεν έχει προσκληθεί.

«Το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ περνά τις ώρες του πριν από το debate ασχολούμενος με τέτοια πράγματα δείχνει τι είδους ηγέτης θα ήταν», σχολίασε στο CNN ο Ρόμπι Μουκ, επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε