Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Μέι: Το Brexit θα σημάνει και έξοδό μας από την ενιαία αγορά

Μέι: Το Brexit θα σημάνει και έξοδό μας από την ενιαία αγορά

Το Brexit θα σημάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, δήλωσε σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημάνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά», η οποία θα μας εμπόδιζε να διαπραγματευθούμε «τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας στο Λονδίνο τη στρατηγική της για το Brexit.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

«Η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε επίσης η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. «Δεν θέλουμε την αποσύνθεση της ΕΕ», πρόσθεσε η Μέι. Η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ «δεν αποτελεί απόρριψη των αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε (…) δεν ήταν μια απόπειρα να κάνουμε κακό στην ΕΕ», υπογράμμισε.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη κατά την ομιλία της ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με την ψήφο του.
«Η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου», δήλωσε η Μέι.

Εξάλλου και ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα δεν θα επιδιώξει να παραμείνει τμήμα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ μετά την αποχώρησή της από την ένωση, αλλά θα θέσει ως στόχο της την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Ο Χάμοντ μίλησε σε τακτική συνεδρίαση ερωτήσεων του κοινοβουλίου ενώ η Μέι εξέθετε τη στρατηγική της για την αποχώρηση από την ΕΕ σε μια διαφορετική εκδήλωση.
«Θα προωθήσουμε τη θέση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μέλη της εναίας αγοράς, εξαιτίας των πολιτικών κόκκινων γραμμών γύρω από τις ‘τέσσερις ελευθερίες’ που έχουν θέσει άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά θα διατυπώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Χάμοντ στο κοινοβούλιο.
Ο Χάμοντ είπε ακόμη ότι η αστάθεια της στερλίνας δημιουργεί ένα ζήτημα για τους ξένους αγοραστές βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε