Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Μερικά Σύννεφα 22 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Δέκα εργάτες του χαλυβουργείου Ilva άρχισαν απεργία πείνας

Δέκα εργάτες του χαλυβουργείου Ilva άρχισαν απεργία πείνας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.09.2012 | 23:07

 Δέκα εργάτες ανέβηκαν πριν από λίγο σε μια υψικάμινο του χαλυβουργείου Ilva του Τάραντα, στα τριάντα μέτρα ύψος, ενώ ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν απεργία πείνας. Παράλληλα, περίπου εξήντα εργάτες έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την είσοδο της βιομηχανικής μονάδας μπλοκάροντας την κίνηση στον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στο Μπάρι.

Στόχος της διαμαρτυρίας είναι να μην μπορέσει να εφαρμοσθεί η απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης που αφορά την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της Ilva, μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες παραγωγής, που μέχρι σήμερα προκάλεσαν τεράστια περιβαλλοντική ζημιά.

Η πρώτη σχετική απόφαση της εισαγγελίας του Τάραντα είχε ληφθεί στις είκοσι πέντε του περασμένου Ιουλίου, χωρίς, παρά ταύτα, να κλείσουν οι πύλες της βιομηχανίας. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ο αρχιεισαγγελέας της πόλης, ζήτησε την άμεση εφαρμογή της απόφασης για διακοπή λειτουργίας της χαλυβουργίας, που είναι και η μεγαλύτερη της Ευρώπης.

Οι εργάτες στην κορυφή της υψικαμίνου ανάρτησαν πανό στο οποίο γράφουν «Lavoro uguale dignita» («δουλειά ίσον αξιοπρέπεια»).

Η εργοδοσία του Ilva της περασμένες ημέρες είχε ζητήσει να διατηρήσει ένα μικρό επίπεδο παραγωγής χάλυβα στην διάρκεια εκτέλεσης έργων περιβαλλοντικής προστασίας κόστους τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Το αίτημα, όμως απορρίφθηκε από τους δικαστικούς.

Σύμφωνα με έρευνες, στην πόλη του Τάραντα τα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα είναι πολύ υψηλότερα από όλη την υπόλοιπη Ιταλία. Κάτι που, σύμφωνα με την δικαιοσύνη, οφείλεται στην έκλυση τοξικών ουσιών από το χαλυβουργείο.

Οι εργάτες φοβούνται ότι αν διακοπεί η παραγωγή δεν πρόκειται να καταφέρουν να διατηρήσουν την θέση τους και ότι μπορεί να απειληθεί η ίδια η ύπαρξη της Ilva, σε μια περιοχή όπου η ανεργία προσεγγίζει το 25%.   Διαδώστε αυτό το άρθρο