Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες απο έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

Η έκρηξη έγινε σε έναν απο τους κοιτώνες του ανθρακωρυχείου.

17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 68 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε κοιτώνες ανθρακωρυχείου στη βόρεια Κίνα, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν από τους κοιτώνες στο άνθρακωρυχείο Λιούγκου κοντά στην πόλη Λινφέν της επαρχίας Σανσί.

Τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που κατέστρεψε περισσότερους από δέκα θαλάμους. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και δέκα από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, η έκρηξη προκλήθηκε από εκρηκτικά που είχαν αποθηκευτεί παράνομα στους κοιτώνες και ένας ύποπτος συνελήφθη. Οι τοπικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρακωρύχων που έχουν παγιδευτεί στους θαλάμους.

Σημειώνεται οτι τα ορυχεία της Κίνας είναι τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο, εν μέρει λόγω της αμέλειας στην τήρηση των κανονισμών ασφαλείας, εν μέρει λόγω της διαφθοράς, καθώς και της απαίτησης για αυξημένη παραγωγικότητα: το 2009 σε δυστυχήματα, κυρίως σε ανθρακωρυχεία, έχασαν τη ζωή τους 2.631 άνθρωποι, κατά επίσημα στοιχεία.

 Ωστόσο, κατά ανεξάρτητους παρατηρητές, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλά δυστυχήματα δεν ανακοινώνονται για να αποφεύγεται το κλείσιμο των εγκαταστάσεων, που είναι ιδιαίτερα δαπανηρό. Περίπου το 70% της ενέργειας που καταναλώνει η Κίνα παράγεται από τον άνθρακα που εξορύσσεται στα ορυχεία.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ζάο Ριεσούι, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας για την ασφάλεια των ορυχείων τόνισε πως θα “χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια για να βελτιωθούν πραγματικά οι συνθήκες ασφάλειας” στα ορυχεία.

   

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε