Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Δεκάδες χιλιάδες Σύριοι διαδηλώνουν σε όλες τις πόλεις κατά το καθεστώς του Άσαντ

Δεκάδες χιλιάδες Σύριοι διαδηλώνουν σε όλες τις πόλεις κατά το καθεστώς του Άσαντ

19 νεκροί σήμερα στη Συρία, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Σύροι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου.

Η μαζική αυτή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά το χθεσινό αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς τη Δαμασκό να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις το αργότερο ως τις 10 Απριλίου, όπως δεσμεύτηκε, και προς τη συριακή αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο το επόμενο 48ωρο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών στη Ντούμα, βόρεια της Δαμασκού, στη Χάμα, στην κεντρική Συρία, και στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική, σύμφωνα με τις τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Καμεσλί, στη βόρεια Συρία, στις κουρδικές περιοχές, και στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελραχμάν.

Στην σελίδα τους στο Facebook “The Syrian Revolution 2011” (“Η Συριακή Επανάσταση 2011”), οι Σύροι ακτιβιστές ζητούσαν να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις υπέρ του εξοπλισμού των ανταρτών σήμερα, επομένη του θανάτου 77 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 45 πολίτες, σε διάφορα επεισόδια βίας στη Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι ακτιβιστές ανακοίνωσαν μια “μαζική ανάπτυξη πρακτόρων της ασφάλειας, η οποία αποσκοπούσε κυρίως στην παρεμπόδιση των διαδηλώσεων” στην Μουανταμιγέ, στην επαρχία της Δαμασκού, όπου έχουν τοποθετηθεί ελεύθεροι σκοπευτές στα κτίρια. Στην παραλιακή πόλη Μπανιάς και τα γύρω χωριά “πράκτορες της ασφάλειας έχουν περικυκλώσει όλα τα τεμένη”, από όπου ξεκινούν παραδοσιακά οι διαδηλώσεις, σημείωσαν.

Ταυτοχρόνως, οι δυνάμεις της τάξης πραγματοποίησαν σήμερα έρευνες σε σπίτια στα προάστια της Δαμασκού, έπειτα από μια νύχτα μαχών με λιποτάκτες, οι οποίοι σκότωσαν τρεις στρατιώτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.Βίαιες μάχες σημειώθηκαν επίσης στο Ντμέιρ, 40 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, μεταξύ λιποτακτών και των κυβερνητικών δυνάμεων που επιτέθηκαν στην πόλη αυτή. Τουλάχιστον ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε αυτές.

Συνολικά 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη χώρα. Η Δαμασκός υποστηρίζει σε επιστολή της προς τον ΟΗΕ πως οι «τρομοκρατικές ενέργειες» έχουν αυξηθεί στη Συρία μετά την αποδοχή από το καθεστώς της χώρας του σχεδίου που εκπόνησε ο διεθνής απεσταλμένος Κόφι Άναν, μεταδίδει σήμερα το κρατικό πρακτορείο Sana.

Στην επιστολή της η συριακή κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση «η οποία πρόσφατα είχε συναντηθεί στην Τουρκία, ότι εξακολουθεί να επιδιώκει τον απώτερο στόχο της που είναι να χυθεί περισσότερο συριακό αίμα, ανακοινώνοντας τη σύσταση ταμείου για τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των ομάδων», που πολεμούν το καθεστώς.

Στο μήνυμά της η Δαμασκός προσθέτει πως ο αριθμός των στρατιωτών και στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των εχθροπραξιών ανέρχεται στους 2.088. Επιπλέον, πάνω από 478 αστυνομικοί έχουν βρει τον θάνατο, υποστηρίζεται στο ίδιο μήνυμα.

Η συριακή κυβέρνηση, μετά την συμφωνία της στο σχέδιο του Κόφι Άναν, έχει ζητήσει από την αντιπολίτευση «γραπτή δέσμευση» πως δεν πρόκειται να επωφεληθεί από την συμπεφωνημένη ανάκληση των δυνάμεών της προκειμένου να κερδίσει έδαφος. Το ΣΑ του ΟΗΕ χθες ζήτησε από τη Δαμασκό να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και από την αντιπολίτευση να πράξει το ίδιο μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε