Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι διαδηλώσεις έγιναν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, λίγες ημέρες μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η αιματηρή έφοδος ισραηλινών κομάντος στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που το ισραηλινό ναυτικό καταλάμβανε ένα άλλο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, το ιρλανδικό Rachel Corrie, το οποίο κατευθυνόταν στη Γάζα. 
   
Σχεδόν 8.000 διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας ανταποκρίθηκαν στην έκκληση δεκάδων πολιτικών οργανώσεων, συνδικάτων και φιλο-παλαιστινιακών ενώσεων. Στο Παρίσι 5.000 διαδηλωτές φορώντας παλαιστινιακές μαντίλες πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία Κονκόρντ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Αρκετές προσωπικότητες της αριστεράς μετείχαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Στη νότια Γαλλία 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νίκαια και άλλοι 1.000 στη Μασσαλία, το Μπορντό, το Μονπελιέ. 

Στην Κωνσταντινούπολη 5.000 έως 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μετά την έκκληση της ισλαμιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης ΙΗΗ, που ήταν από τους κύριους διοργανωτές της διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής της περασμένης Δευτέρας. “Όσο περισσότερο σιωπούμε, τόσο εντείνεται η σφαγή”, έγραφαν οι διαδηλωτές σε πανό. 

Στο Λονδίνο αρκετές χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, πριν κατευθυνθούν προς την πρεσβεία του Ισραήλ. “Απελευθερώστε την Παλαιστίνη. Σταματήστε την ισραηλινή πειρατεία. Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι”, φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην πορεία της τουρκικής κοινότητας στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Ισραηλινοί εβραίοι και Άραβες πολίτες του Ισραήλ, διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ ανταποκρινόμενοι στην έκκληση αριστερών οργανώσεων κατά της συνέχισης της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών. Οι διαδηλωτές, με αφορμή την 43η επέτειο από την κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967, πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στο κέντρο του Τελ Αβίβ. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν μια “κυβέρνηση που βουλιάζει το Ισραήλ, αντί να το ταξιδεύει προς την ειρήνη”, υπονοώντας την αιματηρή επιχείρηση ισραηλινών κομάντος εναντίον ανθρωπιστικής νηοπομπής που σκόπευε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Υψώνοντας ισραηλινές και παλαιστινιακές σημαίες οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: “Ισραήλ, Παλαιστίνη, δύο κράτη για δύο λαούς”. “Αγαπάμε τη χώρα μας αλλά ντρεπόμαστε για την κυβέρνησή της”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε