Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Δεν εμπιστεύονται πια όσα ανακοινώνονται – Απομακρύνουν με κάθε μέσο οι ξένες χώρες τους πολίτες τους από την Ιαπωνία –

Η κατάσταση σήμερα στο αεροδρόμιο Ναρίτα
– Απόρρητο έγγραφο της ΕΕ συνιστά σε όλες τις χώρες να απομακρύνουν τους πολίτες τους απο την Ιαπωνία!
– Ιάπωνας πρωθυπουργός: “Πολύ σοβαρή η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα
5 στην 7βαθμη κλίμακα το ατύχημα παραδέχθηκε η Ιαπωνία
– Θα χρειαστούν εβδομάδες για να ψυχθούν οι ράβδοι καυσίμου – Παραμένει ο κίνδυνος για ανατίναξη όλου του εργοστασίου
 
Ακριβώς 7 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, το τσουνάμι αλλά και το πυρηνικό ατύχημα για το οποίο ακόμα γνωρίζουμε πολύ λίγα, η ιαπωνική κυβέρνηση πιεζόμενη πλέον από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αποφάσισε να ανακοινώσει οτι ανεβάζει από το 4 στο 5 στην επτάβαθμη κλίμακα, το πυρηνικό ατύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα! Υπενθυμίζεται οτι η κασταστροφή στο Τσερνομπιλ ήταν στο 7 και στο Θρι Μάιλ Αιλαντ στο 5.

Σε νέο του διάγγελμα ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν, δήλωσε οτι “Η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι ακόμα πολύ σοβαρή. Πρόσθεσε οτι δεκάδες αστυνομικοί, εργαζόμενοι αλλά και πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση με κίνδυνο της ζωής τους. Επίσης, είπε οτι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν έχει αποκρύψει τίποτα από τον λαό της χώρας. “Ο,τι γνωρίζουμε το μοιραζόμαστε μαζί σας”, είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα θα αρχίσουν να μετρώνται επίσημα τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τόκιο.

Μετά λοιπόν τις τόσες ημέρες ελλειπούς ενημέρωσης αλλά και απίστευτης ολιγωρίας, μετά από την υποτίμηση του πυρηνικού ατυχηματος δεκάδες χώρες παίρνουν πλέον με κάθε τρόπο τους κατοίκους τους από την Ιαπωνία.

Εκατομμύρια άνθρωποι στο Τόκιο μένουν σήμερα κλεισμένοι στα σπίτια τους, φοβούμενοι μια έκρηξη ραδιενεργού υλικού από το σταθμό που βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων προς το βορρά, αν και οι άνεμοι που πνέουν θα ήταν πιθανό να μετέφεραν το μολυσμένο καπνό ή ατμό μακρία από την πυκονκατοικημένη πόλη, προς τον Ειρηνικό ωκεανό.
 
Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η διάδοση της ραδιενέργειας από το σταθμό στη Φουκουσίμα παραμένει τοπική και δεν δημιουργεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα Μάικλ Ο’ Λίρι.
 
Εξάλλου ο ιάπωνας υπουργός Εμπορίου ζήτησε από τις εταιρείες και από τον ιαπωνικό λαό να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να κάνουν οικονομία στην ενέργεια, καθώς η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στη χώρα, η Tokyo Electric Power, εφαρμόζει κυλιόμενα μπλακ-άουτ.
 
Ο υπουργός Μπάνρι Καέιντα ζήτησε επίσης από τις εταιρείες στη δυτική Ιαπωνία να αυξήσουν την παραγωγή τους για να αντισταθμίσουν τη μείωση της παραγωγής στην πληγείσα περιοχή.
 
“Σήμερα ζητώ από τις εταιρείες στην περιφέρεια Κανσάι και δυτικά του Κανσάι να αυξήσουν την παραγωγή από τα συνήθη επίπεδα”, δήλωσε ο Καέιντα.


ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ

Σήμερα πάντως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σε όλη την Ιαπωνία, στις 14:45 τοπική ώρα, αφού συμπληρώνεται μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Τα σωστικά συνεργεία σταμάτησαν για ένα λεπτό την ώρα που έγινε μια βδομάδα πριν ο σεισμός. ΦΩΤΟ REUTERS

 Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επιζώντες, μέλη συνεργείων διάσωσης στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία να στέκονται ακίνητοι με χαμηλωμένα κεφάλια. Ο μέχρι τώρα απολογισμός του σεισμού των 9 βαθμών και του τσουνάμι που ακολούθησε είναι 6.405 νεκροί, αλλά περισσότεροι από 10.259 θεωρούνται αγνοούμενοι και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί.

Ιάπωνες μηχανικοί καταβάλλουν σήμερα αγωνιώδεις προσπάθειες για να αποφευχθεί μια καταστροφική έκλυση ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, όμως οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι μπορεί να απαιτηθούν εβδομάδες για να ψυχθούν οι υπερθερμασμένες ράβδοι καυσίμου της πυρηνικής εγκατάστασης.

 
Αξιωματούχοι είπαν πως ελπίζουν ότι θα επισκευάσουν ένα καλώδιο ηλεκτροδότησης, το οποίο τροφοδοτεί τουλάχιστον δύο από τους έξι αντιδραστήρες, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν ξανά οι αντλίες νερού, ενώ κάνουν παράλληλα προετοιμασίες για να τους ρίξουν το απόγευμα νερό από πυροσβεστικές αντλίες που περιμένουν στην περιοχή.
 
Εφόσον τους ζητηθεί, πυροσβεστικές αντλίες του στρατού θα ρίξουν νερό στη δεξαμενή καυσίμου του αντιδραστήρα 3. Μια αντλία της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα 1, καθώς το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμου του πιστεύεται πως μειώνεται, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.
 
Ερωτηθείς για την κατάσταση των αντιδραστήρων 5 και 6, ο Εντάνο δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται σταδιακά και σ’ αυτούς, όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Αν καταστεί απαραίτητο, θα ρίξουν νερό και σ’ αυτούς, πρόσθεσε.
 
Πάντως ουδείς ελπίζει ότι η κρίση, η οποία μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα, θα καταστεί δυνατό να ξεπεραστεί σύντομα.
 
Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε ότι οι αρχές σκέπτονται μια “λύση Τσερνόμπιλ”, να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο.
 
Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν αδύνατο να ταφούν σε τσιμένο οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης, όμως η προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.
 
Τα πράγματα όμως δεν είναι πολύ θετικά για τον αντιδραστήρα Νο3 αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών όλο το κέλυφος έχει λιώσει. Ο κίνδυνος να γίνει έκρηξη σε όλους τους αντιδραστήρες παραμένει μεγάλος δήλωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
 
 
Τις τελευταίες ώρες, ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού πετούν πάνω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα πραγματοποιώντας ρίψεις νερού, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων.
 
Τα δύο ελικόπτερα περιέλουσαν 4 φορές με 7,5 τόνους θαλασσινού νερού το πρωί της Πέμπτης τον πυρηνικό αντιδραστήρα 3 του σταθμού της Φουκουσίμα.
 
Ενώ αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή, ώστε να προστατευθούν από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία των πληρωμάτων τους, η κλιμάκωση των ποσοστών ραδιενεργού ακτινοβολίας στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, οδήγησε την κυβέρνηση στην αναβολή της απόσυρσης τους.
 
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καπνός από την φωτιά στην υπερθερμασμένη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων, εκλύει αρκετά μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
 
Εν τω μεταξύ παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου και περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν την έκρηξη των 6 αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού.

 

 

O ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

 
Ο τελευταίος απολογισμός του σεισμού και των τσουνάμι που έπληξαν στις 11 Μαρτίου την βορειοανατολική Ιαπωνία αυξήθηκε σήμερα σε περισσότερους από 16.600 νεκρούς και αγνοούμενους, ανακοίνωσε η αστυνομία.
 
Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 6.405 νεκροί ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται στους 10.259, διευκρίνισε η αστυνομία.
 
Συνολικά 2.409 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.
 
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον σχεδόν καμιά ελπίδα να ανακαλύψουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια.
 
Μετά το χάος των πρώτων ημερών, η διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων προχωράει κανονικά.
 
Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους για ένα πολύ βαρύ απολογισμό. Ο δήμαρχος του λιμανιού Ισινομάκι, μια από τις τοποθεσίες που επλήγησαν περισσότερο από τα τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 9, δήλωσε ότι αγνοείται η τύχη 10.000 ανθρώπων από την πόλη του, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.
  

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένουν ότι θα φτάσει στις ακτές τους επικίνδυνη ραδιενέργεια, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για ένα γενικό έλεγχο των αμερικανικών πυρηνικών σταθμών και υποσχέθηκε στην Ιαπωνία ότι η Ουάσινγκτον θα την στηρίξει.

 
Εξάλλου η Ομάδα των Επτά (G7) πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών επεδίωξαν να ηρεμήσουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έπειτα από μια ταραχώδη εβδομάδα και συμφώνησαν να παρέμβουν από κοινού για να περιορίσουν την άνοδο της ισοτιμίας του γεν.
 
Στο μεταξύ, η κορυφαία αμερικανική κανονιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να υποχωρήσει η υπερθέρμανση των ράβδων καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
 
“Είναι κάτι που θα χρειαστεί καιρό, πιθανόν εβδομάδες”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπ0ου στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Πυρηνικής Κανονιστικής Επιτροπής Γκρέγκορι Τζάσκο.

Διαβάστε επίσης:

Δραματική «απόδραση» από το τσουνάμι – Συγκλονιστικό βίντεο από τη Σεντάι – Μειώθηκαν τα επίπεδα ακτινοβολίας στη Φουκουσίμα

Καθηγητής σε ρόλο… ήρωα: έσωσε 42 παιδιά από τον εφιάλτη του τσουνάμι!

Τους προετοιμάζουν για τα χειρότερα – Με πενιχρά μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις φωτιές
Από γης και αέρος προσπαθούν να ψύξουν τους αντιδραστήρες – Νέες εικόνες καταστροφής από το τσουνάμι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε