Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Δεν εμπιστεύονται τον Μπερλουσκόνι, αλλά τον ψηφίζουν!

Δεν εμπιστεύονται τον Μπερλουσκόνι, αλλά τον ψηφίζουν!

Μπορεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να έφαγε… κράξιμο για την υπόσχεση περί επιστροφής του φόρου ακινήτων του 2012, παρόλα αυτά το κόμμα του ανέβηκε στις δημοσκοπήσεις, μετά την “πρόταση-σοκ”.

Ο Λαός της Ελευθερίας σημείωσε άνοδο 1,4% στην πρώτη δημοσκόπηση που έγινε μετά την υπόσχεση του Καβαλιέρε, ενώ στις υπόλοιπες η δεξιά μειώνει τη διαφορά από την κεντροασριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι μέχρι και στις τέσσερις ποσοστιάιες μονάδες.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Demopolis που προβλήθηκε στην εκπομπή Otto e mezzoτου τηλεοπτικού δικτύου La7 καταδεικνύει πως η δέσμευση επιστροφής του φόρου ακινήτων που κατέβαλαν οι Ιταλοί για την πρώτη κατοικία το 2012 κρίνεται «αναξιόπιστη» από το 51% των ερωτηθέντων. 

Για το 34% των Ιταλών είναι μία πρόταση επιθυμητή, αλλά ανέφικτη την παρούσα περίοδο. Και μόλις για το 15% των ερωτηθέντων πρόκειται για μία ιδέα δίκαιη και πραγματοποιήσιμη.

“Οι Ιταλοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, δείχνουν να μην εμπιστεύονται την υπόσχεση του Μπερλουσκόνι, όμως η πρόταση έχει ήδη τις επιπτώσεις της με μία αύξηση σχεδόν μιάμιση μονάδας για τον Λαό της Ελευθερίας”, επισημαίνει ο διευθυντής του ινστιτούτου Demomolis Πιέτρο Βέντο, βάσει δημοσιεύματος της Corriere della Sera.

Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας ανεβαίνει στο 20% από το 18,4% την 1η Φεβρουαρίου, υποδεχόμενος πίσω κάποιους από τους πρώην ψηφοφόρους του που αμφιταλαντεύονταν ανάμεσα στην ψήφο προς ένα άλλο κόμμα ή την αποχή από τις κάλπες που θα στηθούν στις 24 και 25 Φεβρουαρίου στην ιταλική επικράτεια.

Η μεγάλη πρόκληση για όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι η προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που θα κρίνουν σε μεγάλη βαθμό την εκλογική έκβαση, καθώς αγγίζουν σε ποσοστό το 30%. 

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα στην Ιταλία παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, όμως ούτως ή άλλως στο σύνολό τους έχουν καταστεί ετεροχρονισμένες καθώς διενεργήθηκαν χωρίς να προσμετρούν την υπόσχεση επιστροφής του φόρου ακινήτων (Imu).

Παρουσιάζοντας την Κυριακή την «πρόταση σοκ», όπως είχε προαναγγελθεί από τη δεξιά, ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε όχι απλά ότι θα καταργήσει το φόρο ιδιοκατοίκησης (πάνω σε αυτό είχε ήδη «χτίσει» την εκστρατεία του), αλλά θα επιστρέψει στους Ιταλούς το φόρο που πλήρωσαν για την πρώτη κατοικία το 2012.

Απαντώντας στην κριτική σχετικά με τις εξαγγελίες του για το φόρο ακινήτων, ο Μπερλουσκόνι λέει πως οι Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και Μάριο Μόντι είναι «απελπισμένοι». Σύμφωνα με τον Καβαλιέρε νόμιζαν πως είχαν «τη νίκη στο χέρι», αλλά κατά τον ίδιο πλέον «η κεντροδεξιά τους ισοφαρίζει και κοντεύει να τους ξεπεράσει».

Η μικρότερη διαφορά ανάμεσα στη μπερλουσκονική δεξιά και την κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι αγγίζει τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και καταγράφεται σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Tecnè για το Sky.

Βάσει της συγκεκριμένης μέτρησης, ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς χάνει 1,5 μονάδα και το ποσοστό του διαμορφώνεται σε 32,9% με τον συνασπισμό του Μπερλουσκόνι με τη Λέγκα του Βορρά να ακολουθεί ενισχυμένος με 28,9%. Στην τρίτη θέση το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο με 16,5% και ακολουθεί ο κεντρώος πόλος του οποίου ηγείται ο Μάριο Μόντι με 13,2%. 

Αντίθετα, σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emg για το δίκτυο La7, η διαφορά ανάμεσα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά αγγίζει τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Από το ερχόμενο Σάββατο απαγορεύεται βάσει του εκλογικού νόμου η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων στην Ιταλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποσχέσεις για το φόρο ακινήτων απο τον Μπερλουσκόνι

Νέα άνοδος του Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε