Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ 7 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Δεν παίρνει… όρκο για τα πυρηνικά του Ιράν η ΙΑΕΑ

Δεν παίρνει… όρκο για τα πυρηνικά του Ιράν η ΙΑΕΑ
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 01.03.2010 | 16:14
Πρώτη δημοσίευση: 01.03.2010 | 16:14

Ανίκανη να επιβεβαιώσει πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς δηλώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας…

… εφόσον η Τεχεράνη δε συνεργάζεται πλήρως με τους ελεγκτές των Ηνωμένων Εθνών. «Η υπηρεσία συνεχίζει (...) να επαληθεύει ότι δεν υποκλέπτονται πυρηνικά υλικά στο Ιράν, δεν μπορούμε όμως να επιβεβαιώσουμε ότι όλα τα πυρηνικά υλικά χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς, διότι το Ιράν δεν εφαρμόζει την αναγκαία συνεργασία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Γιουκίγια Αμάνο κηρύσσοντας την έναρξη της συνόδου των 35 κυβερνητών της IAEA για τον μήνα Μάρτιο. 

Αν και οι επιθεωρητές της IAEA έχουν πρόσβαση σε ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος σε ορισμένες άλλες, ούτε και η επαφή τους με ντοκουμέντα και υπευθύνους του επίμαχου προγράμματος. 

Πριν από δύο εβδομάδες η IAEA δημοσιοποίησε έκθεση, στην οποία για πρώτη φορά εκφράζει ανησυχία για την πιθανότητα το Ιράν να εργάζεται με σκοπό την κατασκευή πυρηνικών όπλων και όχι για ανάλογες δραστηριότητές του στο παρελθόν. 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτακί, ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τη συνεργασία της με την ΙΑΕΑ. «Έχουμε πλήρη συνεργασία με την Υπηρεσία και αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί . Πάντα χαιρετίζαμε και ενθαρρύναμε διαπραγματεύσεις και συνομιλίες», τόνισε.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook