Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

«Δεν πάμε πουθενά!» – 9η μέρα κατάληψης στην Puerta del Sol

Τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα θα παραμείνουν στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης οι χιλιάδες Ισπανοί, που ζητούν μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Ήταν το… δεύτερο μήνυμα που έστειλαν στην κυβέρνηση οι Ισπανοί, μετά τη συντριπτική ήττα των σοσιαλιστών του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

«Τα σημερινά κόμματα δεν μας εκπροσωπούν!», φώναζαν οι διαδηλωτές σε πορεία στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι στο κέντρο της Μαδρίτης το βράδυ των εκλογών.

Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν να παραμείνουν στην κεντρική πλατεία Puerta del Sol για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα. Εκεί βρίσκονται ήδη εννέα μέρες, έχοντας στήσει σκηνές, πάγκους με τρόφιμα, μια βιβλιοθήκη, ένα παιδικό σταθμό, κήπο με λαχανικά κ.ά., ενώ επιτροπές χειρίζονται θέματα όπως η καθαριότητα και η τάξη.

Διαδηλωτές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις κεντρικές πλατείες στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σεβίλλη, τη Σαραγόσα, τη Γρανάδα και άλλες, αν και ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε ορισμένες περιοχές.

Το κίνημα, που έχει γίνει γνωστό ως M-15, από την 15η Μαΐου όταν οι χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν για πρώτη ημέρα στους δρόμους, δεν τάχθηκε υπέρ κανενός κόμματος στις εκλογές.

Απαιτεί μεταξύ άλλων μέτρα όπως είναι ο περιορισμός της διάρκειας των θητειών των πολιτικών, την κατάργηση των χρηματικών τους προνομίων, τον τερματισμό της λεγόμενης ‘διάσωσης’ των τραπεζών και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης για τους πολίτες.

Η εμφάνιση του κινήματος σημάδεψε τις εκλογές, στις οποίες το κόμμα του Θαπατέρο υπέστη μεγάλες απώλειες από τη συντηρητική αντιπολίτευση, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίστηκε η «τιμωρία» του για το χειρισμό της οικονομικής κρίσης της Ισπανίας.

Η κρίση έχει προκαλέσει ανεργία η οποία πλησιάζει το 22% κι ανάγκασε την κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας, να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης και να καταστήσει ευκολότερες τις απολύσεις. Η Ισπανία βγαίνει από την ύφεση αλλά η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει αργή τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ισπανοί γύρισαν την πλάτη στους Σοσιαλιστές

Οι κάλπες άνοιξαν αλλά οι Ισπανοί είναι στην πλατεία!

Χιλιάδες ισπανοί στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης! 

“Basta” φωνάζει η νεολαία στην Ισπανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε