Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

“Δεν ψηφίζω” Τραμπ από εκλέκτορα των Ρεπουμπλικάνων

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Φτιάχνει κυβέρνηση, μιλάει με ξένους ηγέτες, κάνει γκάφες, προκαλεί διπλωματικά επεισόδια, βρίζεται με τον Άλεκ Μπόλντγουιν στο twitter. Και εν μέσω όλων αυτών, ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε έναν από τους εκλέκτορες που κέρδισε στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Κρίστοφερ Σαπράν, εκλέκτορας των Ρεπουμπλικάνων από το Τέξας εξέφρασε δημόσια την απόφασή του να μην ψηφίσει τον Τραμπ κατά τη διαδικασία της συγκρότησης του κολεγίου των Εκλεκτόρων στις 19 Δεκεμβρίου. Αν τον ακολουθήσουν κι άλλοι (36 για την ακρίβεια), θα υπάρχει πρόβλημα. Για την ώρα, όχι.

Ο Σαπράν, ένας Τεξανός που είχε εργαστεί ως πυροσβέστης κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έγραψε σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε στους New York Times πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Τραμπ στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων γιατί έχει εξαντληθεί η υπομονή του! Και παρ’ ότι είναι εκλέκτορας των Ρεπουμπλικάνων, δεν θα στηρίξει τον υποψήφιο του κόμματος.

Οι 538 εκλέκτορες από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και την περιφέρεια της Κολούμπια (DC), θα ψηφίσουν στις 19 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία των ΗΠΑ. Από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων θα προκύψει και επίσημα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

“Πριν από 15 χρόνια ορκίστηκα να υπερασπίζομαι την πατρίδα μου, αλλά και το Σύνταγμα των ΗΠΑ κατά όλων των εχθρών, εσωτερικών κι εξωτερικών. Στις 19 Δεκεμβρίου, θα το πράξω και πάλι” έγραψε ο Σαπράν και καταλήγει το σχόλιό του τονίζοντας πως οι εκλέκτορες έχουν μία ευκαιρία να ενωθούν στηρίζοντας μια εναλλακτική προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων, τον κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ.

Για να υπάρξει αλλαγή στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών πρέπει μαζί με τον Σαπράν, να συνταχθούν άλλοι 36 εκλέκτορες, εξέλιξη που θεωρείται πολιτικά μη ρεαλιστική. Ακόμη και στην περίπτωση που ο ίδιος δεν ψηφίσει, ο Τραμπ συγκεντρώνει τον ελάχιστο αριθμό των 270 εκλεκτόρων, ώστε να εκλεγεί από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, CNN

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε