Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Δεν θα αντέξει η Ευρωζώνη εκτιμά βρετανικό think-tank

Το ευρώ ίσως καταρρεύσει στο σημείο αυτό, αν όχι στο 2011 το ευρώ θα εξασθενίσει σημαντικά πλησιάζοντας σε ισοδυναμία με το δολάριο”.
 

Πιθανότητες μόλις 20% να επιζήσει η Ευρωζώνη την επόμενη δεκαετία με την υφιστάμενη δομή δίνει το βρετανικό think-tank Centre for Economics and Business Research επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν αναλάβει επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές ανισορροπίες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
 
Η ζώνη του ευρώ θα γνωρίσει νέα κρίση χρέους την άνοιξη καθώς η Ισπανία και η Ιταλία θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν περισσότερα από 400 δισ. ευρώ σε ομόλογα, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του CEBR, Douglas McWilliams.
 
“Το ευρώ ίσως καταρρεύσει στο σημείο αυτό, αν και συνήθως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι ικανοί να αντιδράσουν σε μια κρίση”, αναφέρει. “Αν το ευρώ δεν καταρρεύσει, το 2011 θα μπορούσε να είναι το έτος κατά το οποίο το ευρώ θα εξασθενίσει σημαντικά πλησιάζοντας σε ισοδυναμία με το δολάριο”.
 
“Υποθέτω ότι η διάσπαση του ευρώ θα προέλθει από την αποτυχία των περισσότερων κρατών να αναλάβουν τα σκληρά μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να καταστήσουν πιο ανταγωνιστικές τις οικονομίες τους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο”, προσθέτει ο ίδιος. “Δίνουμε στο ευρώ μία στις πέντε πιθανότητες να επιβιώσει με την παρούσα μορφή για τα επόμενα δέκα χρόνια”.
 
Τα σχόλια του CEBR για το ευρώ περιλαμβάνονται στις 10 κορυφαίες προβλέψεις του think tank για το 2011. Μεταξύ άλλων το CEBR εκτιμά ότι θα εκδηλωθεί οικονομική κρίση στην Ιαπωνία, ενώ δεν αναμένει αλλαγές στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Βρετανία.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε