Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Δεν θα εκπροσωπηθεί η Ευρώπη στις συνομιλίες Ισραήλ – Παλαιστίνης

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν ‘Αστον, δεν θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον στις αρχές Σεπτεμβρίου για την επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Η Κάθριν ‘Αστον που απάντησε στον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας “σημειώνει την άποψή του και κατανοεί τη θέση του, αλλά, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ θα βρίσκεται στην Κίνα”, είπε ο εκπρόσωπος της. Η ‘Αστον “είχε λάβει προσωπική πρόσκληση για το δείπνο (που θα παρέθετε ο Μπαράκ Ομπάμα) πριν από την επανάληψη των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον. Οι διαπραγματεύσεις αυτές καθαυτές διεξάγονται “αυστηρά μεταξύ των δύο πλευρών και η παρουσία της Κάθριν ‘Αστον στο δείπνο δεν θα επηρέαζε σημαντικά τις συνομιλίες”, τόνισε.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε την Παρασκευή ότι η ‘Αστον όφειλε να βρίσκεται στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Στις διαβουλεύσεις θα παρίστανται επίσης ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Οι χώρες της ΕΕ είναι οι κύριοι χορηγοί οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο ο πολιτικός ρόλος της ΕΕ παραμένει επουσιώδης σε σχέση με αυτόν των ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε