Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης! Τι πρέπει να ξέρουν όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους

Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης! Τι πρέπει να ξέρουν όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους

Είναι το ψέμμα που όλοι οι γονείς του κόσμου κάνουν μια εξαίρεση! Μιλάμε για τη διαίωνιση του μύθου του Άγιου Βασίλη.

Ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά του μύθου του Άγιου Βασίλη, ο ψυχολόγος Jared Piazza από το πανεπιστήμιο Lancaster συμβουλεύει τους γονείς. Μια κοινή ανησυχία, όπως σημειώνει, είναι ότι με ψέμματα θα διαβρωθεί η εμπιστοσύνη των παιδιών στους γονείς τους. Ενώ αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, είναι πιθανότατα κάτι που μπορούν να διαχειριστούν.

Όταν για παράδειγμα ένα παιδί αρχίζει να αμφισβητεί την ύπαρξη του πιο αγαπημένου Άγιου των παιδιών, οι γονείς μπορούν να κάνουν μια ειλικρινή συζήτηση μαζί τους και να τους εξηγήσουν γιατί στήριζαν την πεποίθησή τους ότι υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να δυσανασχετήσουν με την εξαπάτηση ή να αμφισβητήσουν την κρίση των γονιών τους και σε άλλους τομείς, εξηγεί ο Dr Piazza. Αν όμως οι γονείς είναι αληθινοί μαζί τους και τους εξηγήσουν ότι πρόκειται για μια εξαίρεση, τότε τα παιδιά δεν θα το κρατήσουν για πολύ.

Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα είναι ότι η ενθάρρυνση της πίστης στον Άγιο Βασίλη θα μπορούσε να κάνει δύσκολη για τα παιδιά τη διάκριση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας και ενδεχομένως να καθυστερήσει τη γνωστική τους ανάπτυξη. Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η ικανότητα να διακρίνουν την πραγματικότητα από τη φαντασία ξεκινά από νωρίς στην παιδική ηλικία και αυξάνεται με την ηλικία. Στην πραγματικότητα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά με πλούσια φαντασία στη ζωή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλύτερα στον διαχωρισμό των ορίων ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα.

Τα μικρά παιδιά μπορούν να φανταστούν απίθανα πράγματα, όπως ιπτάμενα γουρουνάκια, αλλά έχουν πρόβλημα με συναισθηματικά φορτισμένες οντότητες όπως τα τέρατα και ο Άγιος Βασίλης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα εναρμονισμένα με όσα ακούνε από άλλους για φανταστικά όντα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δύο κύρια επιχειρήματα υπέρ του να αφήσει κάποιος τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη. Το ένα είναι η ευχαρίστηση που παίρνουν από την ιδέα του ευγενικού κυρίου με τη μεγάλη γενειάδα και τον σάκο με τα δώρα. Το δεύτερο είναι ότι συμπεριφέρονται καλύτερα, επειδή νομίζουν ότι πρέπει να είναι καλά παιδιά για να εξασφαλίσουν τα καλύτερα δώρα ως επιβράβευση. Ωστόσο, οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο όφελος από την πίστη στον Άγιο Βασίλη εξαφανίζεται όταν τα παιδιά σταματήσουν να πιστεύουν σε αυτόν.

“Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε διαδρομή και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα παιδιά έχουν τραυματισθεί σε κάθε περίπτωση”, επισημαίνει. Πιστεύει ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ για τις επιπτώσεις της πίστη στον Άγιο Βασίλη και πως το βασικό καθήκον των γονιών είναι να διαχειριστούν την πιθανή απογοήτευση που θα έρθει όταν τα παιδιά τους να μάθουν τελικά την αλήθεια.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε