Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Δεν υπάρχει διαρροή πυρηνικής ενέργειας από το δυστύχημα στη Γαλλία με έναν νεκρό

Οι εγκαταστάσεις του Μαρκούλ όπου έγινε η έκρηξη

– Υπάρχουν και τέσσερις τραυματίες, ο ένας σοβαρά
– Δεν υπήρξε άμεση διαρροή πυρηνικής ενέργειας, αλλά δεν αποκλείεται τίποτα
– Το εργοστάσιο ανακυκλώνει πλουτώνιο από πυρηνικά όπλα και φτιάχνει τρίτιο
– Δεν υπάρχουν αντιδραστήρες στις εγκαταστάσεις – Ενημέρωση ζήτησε η ΙΑΕΑ
– Θυγατρική της γαλλικής εταιρίας ηλεκτρισμού η εταιρία που έχει τις εγκαταστάσεις
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός του σοβαρού πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλουτωνίου στο Μάρκουλ της νότιας Γαλλίας. Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς, για την ανακύκλωση πλουτωνίου από πυρηνικά όπλα.

Όλα ξεκίνησαν όταν σε φούρνο ανακύκλωσης πυρηνικών αποβλήτων ξέσπασε φωτιά. Από την έκρηξη που ακολούθησε απανθρακώθηκε ένας άνθρωπος, ενώ άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν. Ο ένας από τους τραυματίες, που βρίσκεται στην πιο σοβαρή κατάσταση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μονπελιέ, που είναι κοντά. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των τραυματιών δε θα αυξηθεί.

Το δυστύχημα έγινε σε μια εγκατάσταση που διαχειρίζεται πυρηνικά απόβλητα χαμηλής ραδιενέργειας, μεταλλικά κυρίως. Το κέντρο διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων ανήκει στην εταιρεία Socodel.

Η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων γίνεται είτε με τήξη σε ό,τι αφορά στα μεταλλικά απόβλητα, είτε με καύση για τα απόβλητα που μπορούν να καούν.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 11:45 (ώρα Γαλλίας) και άμεσα εκφράστηκαν φόβοι για διαρροή πυρηνικής ενέργειας. Η πρώτη αντίδραση των υπευθύνων ήταν πως δεν υπήρξε άμεση διαρροή, αλλά δεν απέκλεισαν τίποτα. Για την ώρα, όμως, γίνονται μετρήσεις γύρω από το εργοστάσιο ώστε να δημιουργηθεί, αν χρειαστεί, ευρύτερη περίμετρος ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επίσημης αρχής για την πυρηνική ασφάλεια, την οποία πληροφορήθηκε το NewsIt από το γραφείο τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, η αρχή για την πυρηνική ασφάλεια στη Γαλλία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αστυνομία της περιοχής του Γκαρ και την εταιρεία που έχει την ευθύνη για το εργοστάσιο.

Επίσης κινητοποίησε την αστυνομία της Μασσαλίας, η οποία είναι γεωγραφικά αρμόδια για την περιοχή του Γκαρ και επίσης έστειλε επί τόπου ανακριτές για τις έρευνες. Υπάρχει μια περίμετρος αποκλεισμού γύρω από την περιοχή του εργοστασίου.

Το θέμα είναι πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας, ο κόσμος όμως είναι ψύχραιμος και παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον.

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Μαρκούλ βρίσκεται στην περιοχή Γκαρ, κοντά στην πόλη Νιμ και χρησιμοποιείται κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς. Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο στη Γαλλία όπου ξεκίνησαν πυρηνικές εφαρμογές, το 1958.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε