Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Διαδηλώσεις, επεισόδια και νεκροί στη Συρία

Διαδηλώσεις, επεισόδια και νεκροί στη Συρία

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Συρίας. Δύο διαδηλωτές νεκροί στο Χαλέπι. Ενα παιδί νεκρό απο πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Χαλέπι και την επαρχία της Δαμασκού, ενώ ένα παιδί έχασε τη ζωή του από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που προσπαθούσαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές στη Ντέιρ Εζόρ, διευκρίνισε.

Τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ένας λιποτάκτης σκοτώθηκαν επίσης σήμερα σε διαφορετικά επεισόδια βίας.

Στην επαρχία του Χαλεπιού οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν τους διαδηλωτές και προχώρησαν σε συλλήψεις, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ακτιβιστής από την περιοχή, ο Μοχάμεντ αλ Χάλαμπι.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της επαρχίας αυτής, όπου ο στρατός έχει ξεκινήσει εκ νέου τις επιχειρήσεις του, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη Χάμα, και τα περίχωρά της πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις, κυρίως στις συνοικίες που βομβαρδίστηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, παρά την παρουσία των παρατηρητών του ΟΗΕ.

«Μόνο στη Συρία μια επιτροπή παρατηρητών βοηθά τους τυράννους», έγραφε ένα πανό, σύμφωνα με βίντεο που ανέβασαν στο διαδίκτυο ακτιβιστές. Περίπου 15 παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, σύμφωνα με το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου Κόφι Άναν.

Στη Χομς, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη συνοικία αλ Ουάερ. «Είναι μια αποστολή εποπτείας της εκεχειρίας ή αποστολή εποπτείας των πυρών;», έγραφε ένα πανό. «Επιτροπή Άναν σας παρακαλούμε μην έρχεστε να μας δείτε, έχετε γίνει η πηγή των δολοφονιών», έλεγε ένα άλλο.

Ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες θανάτους και τραυματισμούς σε πολλές πόλεις της Συρίας τις οποίες επισκέπτονται παρατηρητές του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα την απογοήτευσή τους γιατί η Δαμασκός δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου του Κόφι Άναν και ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν την πίεση στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως δήλωσε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη διεθνή πίεση στο καθεστώς Άσαντ και τους παροτρύνουμε με τον πιο έντονο τρόπο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του σχεδίου του Κόφι Άναν», σημείωσε ο Έρνεστ.

Διαβάστε

Εννέα οι νεκροί από την έκρηξη στο κέντρο της Δαμασκού

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε