Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά σε όλο τον κόσμο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Τα συνδικάτα έχουν διοργανώσει περίπου 280 διαδηλώσεις, ενώ οι φετινές κινητοποιήσεις έχουν εστιάσει στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στην Κούβα, την παραδοσιακή παρέλαση των Κουβανών για τον εορτασμό της 1ης Μαΐου παρακολούθησε ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος φορούσε το παραδοσιακό κουβανέζικο πουκάμισο και ένα σομπρέρο, ενώ από τα μεγάφωνα στους δρόμους ακούγονταν συνθήματα όπως “Κάτω οι μισθοφόροι, ζήτω η Επανάσταση!”, “Κάτω ο Ιμπεριαλισμός!”.

Την ίδια ώρα, στην Λωρίδα της Γάζας εκατοντάδες άνεργοι εργάτες διαδήλωσαν κατά του αποκλεισμού που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εργάτες συγκεντρώθηκαν κοντά στα σύνορα στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες και ζητούσαν από το Ισραήλ την άρση του αποκλεισμού.

Περίπου 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε δύο διαφορετικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, ζητώντας από τους εργοδότες τους το ελάχιστο ποσό αμοιβής των 4,25 δολαρίων ΗΠΑ την ώρα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ταϊβάν, όπου περίπου 10.000 εργάτες διαμαρτυρήθηκαν για τους μειωμένους μισθούς καθώς και για την έλλειψη επιδομάτων.

Τα συνθήματα, για την καταπολέμηση των διεθνών κερδοσκόπων και για τη διατήρηση του Κοινωνικού Κράτους και της προστασίας των ασθενέστερων, κυριάρχησαν στις ομιλίες του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Αυστρία, για την Πρωτομαγιά, με περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες. 

Οι αρχές προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών- αστυνομίας στο περιθώριο της πορείας για την εργατική πρωτομαγιά στη Ζυρίχη.   Οι διαδηλωτές πετούσαν μπουκάλια και κροτίδες και οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, σφαιρών από καουτσούκ και αντλιών νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Στο Νεπάλ, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των ανταρτών της μαοϊκής εξέγερσης διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κατμαντού, στη διάρκεια συλλαλητηρίου που συνοδεύτηκε από την έκκληση για γενική απεργία επ’ αόριστον από την Κυριακή. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.    

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πραγματοποίησαν πορεία στη Λισαβόνα διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και καταγγέλλοντας τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση για το περιορισμό του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Στο Βερολίνο αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της πορείας ακροδεξιών οργανώσεων και κατάφεραν να καθυστερήσουν επί αρκετές ώρες την πραγματοποίησή της. Οι νεοναζί, στόχος των οποίων ήταν να μην αφήσουν το δρόμο την Πρωτομαγιά στις παραδοσιακές πορείες της αριστεράς, κατάφεραν να ξεκινήσουν την πορεία τους το απόγευμα. Αναγκάστηκαν να σταματούν αρκετές φορές λόγων των οδοφραγμάτων, ενώ ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους για την πορεία τους είχε πλέον λήξει. 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε