Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Διαδηλώσεις για το “φίμωτρο” στον Τύπο στην Ιταλία

Διαδηλώσεις για το “φίμωτρο” στον Τύπο στην Ιταλία

Σειρά διαδηλώσεων στο όνομα της ελευθεροτυπίας οργανώνει το απόγευμα η Ιταλική Ομοσπονδία Τύπου.

Η κύρια συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Ρώμης, Πιάτζα Ναβόνα, αλλά κινητοποιήσεις έχουν προγραμματισθεί και στο Μιλάνο, το Τορίνο, την Τεργέστη και την Πάδοβα.
 
Οι διαδηλώσεις οργανώνονται ως απάντηση στον νόμο, που προωθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με στόχο τον περιορισμό των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων με εντολή εισαγγελέα και της δυνατότητας δημοσίευσής τους στον Τύπο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη συμπολίτευση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο συγκεκριμένος νόμος να εγκριθεί πριν τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου, δηλαδή, ως την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, από την πλευρά του, έκανε γνωστό ότι «θα κάνει ότι μπορεί για να ανακόψει την πορεία ενός μέτρου, που περιορίζει την ελευθερία δικαστικής έρευνας, έκφρασης και πληροφόρησης».
 
Ο Ρομπέρτο Νατάλε, πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Τύπου, από τους κύριους οργανωτές της σημερινής κινητοποίησης, δήλωσε ότι «οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να μετατραπούν σε σκυλάκια σαλονιού της εξουσίας» και πρόσθεσε: «Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι ασχολούμεθα μόνο με κοσμικά, ότι παραβιάζουμε το απόρρητο της προσωπικής ζωής. Μπορεί να γίνονται και λάθη, αλλά, σε γενικές γραμμές, κάτι τέτοιο είναι απόλυτα αναληθές».

Τη συγκέντρωση στην Πιάτσα Ναβόνα θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος της «Rai1», Τιτσιάνα Φερράριο, που επέλεξε να αποσυρθεί από την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης, λόγω της διαφωνίας της με τις θέσεις του διευθυντή της, τις οποίες έκρινε «υπερβολικά φιλοκυβερνητικές». Επίσης, από το Μιλάνο, αναμένεται να κάνει τηλεφωνική παρέμβαση και ο νομπελίστας ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Ντάριο Φο.

Ο Σ. Μπερλουσκόνι, πάντως, εμμένει στην πεποίθηση ότι οι δημοσιογράφοι πολεμούν άνευ αιτίας, ή εξαιτίας προκαταλήψεων, το έργο του και ζητά, με τη σειρά του, συμπαράσταση από τους πολίτες. Μετά δε, την επιστροφή του στην Ιταλία από την πρόσφατη διάσκεψη του «G20» υποστήριξε ότι «εκείνοι που θα έπρεπε να απεργήσουν είναι οι αναγνώστες, σταματώντας να αγοράζουν εφημερίδες και διαμαρτυρόμενοι έτσι για την καθημερινή, συστηματική παραπληροφόρηση».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε