Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Διαδηλώσεις για τον δικαστή – διώκτη των πραξικοπηματιών

Διαδηλώσεις για τον δικαστή – διώκτη των πραξικοπηματιών

Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσανσε τουλάχιστον 30 ισπανικές πόλεις με πρώτη τη Μαδρίτη, υπέρ του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν που κατηγορείται ότι ήθελε να ερευνήσει εγκλήματα της εποχής του Φράνκο που έχουν αμνηστευθεί.

“Εξω οι φασίστες από τα δικαστήρια”, “Ελεύθερη δικαιοσύνη” , “Θέλουμε κι άλλους σαν τον Γκαρθόν”, φώναζαν οι χιλιάδες διαδηλωτές στην Ισπανία που είχνα κατακλύσει το κέντρο της πόλης.

Ορισμένοι κρατούσαν ασπρόμαυρες φωτογραφίες ατόμων που έχουν δολοφονηθεί επί της εποχής του δικτάτορα Φράνκο καθώς και ισπανικές σημαίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο δικαστής Γκαρθόν έχει την υποστήριξη και πολιτικών παραγόντων της χώρας, όπως του πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες , άλλων πολιτικών, καθώς και ανθρώπων των Γραμμάτων και Τεχνών, όπως του διάσημου σκηνοθέτη Αλμοδόβαρ , ο οποίος δήλωσε ότι “είναι αδιανόητο να παρεμποδίζεται έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Μεγάλη διαδήλωση υπέρ του ισπανού δικαστή έγινε το Σάββατο και στην Λισαβόνα με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του μπροστά στην ισπανική πρεσβεία.

“Είναι πραγματικά μεγάλο σοκ να βλέπεις έναν δικαστή που ασκεί το λειτούργημά του σωστά να διώκεται από την δικαιοσύνη” δήλωσε ένας υποστηρικτής του, ο δικηγόρος Αγκοστίνο Μασάντο που ήταν και ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε