Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Διαδηλώσεις παντού κατά του Ισραήλ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Παρίσι, Βρυξέλλες, Κωνσταντινούπολη, Αμάν, Κάιρο, Τεχεράνη, Βηρυτός είναι μερικές από τις πόλεις όπου πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονική επίθεση στον “Στόλο της Ελευθερίας”.

“Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι” φώναζαν οι διαδηλωτές στο Παρίσι, που συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ. Περίπου 15 νέοι που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες, παρατάχθηκαν μπροστά στους διαδηλωτές, οι οποίοι αντέδρασαν, με συνέπεια να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση. 

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στις Βρυξέλλες, για να καταδικάσουν την επίθεση. “Ισραήλ-δολοφόνε”, έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι περισσότεροι διαδηλωτές. Άλλοι φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν το σύνθημα “μποϊκοτάζ στο Ισραήλ”. Η ισραηλινή πρεσβεία είχε αποκλειστεί από ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας.

Στην Κωνσταντινούπολη, περίπου 10.000 άτομα διαδήλωσαν στην πλατεία Τακσίμ φωνάζοντας “θάνατος στο Ισραήλ” και ζητώντας από την κυβέρνηση να απελάσει τον ισραηλινό πρόξενο. Στην Άγκυρα, περίπου 1.000 άτομα διαδήλωσαν μπροστά από την κατοικία του ισραηλινού πρεσβευτή, την οποία φρουρούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι με ιορδανικές και παλαιστινιακές σημαίες διαδήλωσαν στο Αμάν της Ιορδανίας ζητώντας να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τις ιορδανικές αρχές το κλείσιμο της πρεσβείας του Ισραήλ στο Αμάν και την απέλαση του ισραηλινού πρεσβευτή.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που διαμένουν στους 12 προσφυγικούς καταυλισμούς διαδήλωσαν επίσης στον Λίβανο. “Πού είναι η διεθνής κοινότητα; Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;”, φώναζαν οι διαδηλωτές στη Βηρυτό, οι οποίοι ζητούσαν να κλείσουν οι ισραηλινές πρεσβείες στις αραβικές πρωτεύουσες.

Στο Κάιρο, περίπου 70 άνθρωποι με παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν σε διαμαρτυρία για την επίθεση μπροστά από την έδρα του υπουργείου Εξωτερικών. Μεταξύ αυτών βρισκόντουσαν βουλευτές και αξιωματούχοι των Αδελφών Μουσουλμάνων. Οι διαδηλωτές ζητούσαν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και την ανάκληση του πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Ισραήλ.

Τέλος, στο Ιράν περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στην Τεχεράνη και διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα όπως “θάνατος στο Ισραήλ”. Οι διαδηλωτές έσκισαν επίσης φωτογραφίες της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Διαβάστε επίσης 
Η Ελλάδα στους δρόμους για την ισραηλινή επίθεση!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε