Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Διαδηλώσεις σε Καζαμπλάνκα και Ραμπάτ

REUTERS
Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στην Καζαμπλάνκα και στη Ραμπάτ εναντίον της πρότασης για την τροποποίηση του Συντάγματος που παρουσίασε ο βασιλιάς.
Εκατοντάδες μαροκινοί διαδήλωσαν χθες εναντίον της συνταγματικής μεταρρύθμισης που ανακοίνωσε ο βασιλιάς Μοχάμεντ VI την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την διακοσμητική.
 
Πάνω από 1.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε διαδήλωση στην Καζαμπλάνκα, ανάμεσά τους ισλαμιστές, υποστηρικτές δύο αριστερών κομμάτων και ακτιβιστές που κινητοποιούνται διαμέσου του Διαδικτύου.
 
Η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να συγκρουστούν με πορεία υποστηρικτών της μεταρρύθμισης.
 
Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης εναντίον της πρότασης για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος στην πρωτεύουσα Ραμπάτ.
 
Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον μαροκινό μονάρχη την Παρασκευή, μετά τις διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό του καθεστώτος που διαρκούν μήνες. Εάν εγκριθεί στο δημοψήφισμα που αναμένεται να διοργανωθεί την 1η Ιουλίου θα μειώσει τις υπερεξουσίες του βασιλιά και θα ενισχύσει εκείνες της κυβέρνησης και της βουλής.
 
Η μεταρρύθμιση προβλέπει ότι ο μονάρχης δε θα επιλέγει πλέον κατά βούληση τον πρωθυπουργό ούτε θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα ασφαλείας και πολιτικής χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης και της βουλής. Ο πρωθυπουργός θα μπορεί να καθαιρεί υπουργούς, να επιλέγει πρεσβευτές και επικεφαλής κρατικών επιχειρήσεων.
 
Τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα στο Μαρόκο καλωσόρισαν την πρόταση, ωστόσο το κίνημα των διαδηλωτών 20ή Φεβρουαρίου εμφανίστηκε διχασμένο, εκδίδοντας δύο ανακοινώσεις. Ένα μέρος του ανέφερε ότι αποδέχεται το νέο Σύνταγμα υπό τον όρο ότι θα προστεθούν κι άλλα άρθρα που θα ενισχύουν τα προγράμματα κατοικίας και το σύστημα υγείας.
 
Ένα άλλο μέρος του κινήματος όμως αντιτίθεται στην μεταρρύθμιση επισημαίνοντας ότι την πρότεινε μια επιτροπή επιλεγμένη από τον μονάρχη η οποία δεν εκπροσωπεί το λαό του Μαρόκου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε