Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ κατά της στρατιωτικής εξουσίας

Διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ κατά της στρατιωτικής εξουσίας

Νέα μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιείται σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ύστερα από την έκκληση κυρίως των Αδελφών Μουσουλμάνων που έχουν προειδοποιήσει τη στρατιωτική εξουσία για μια “σύγκρουση με το λαό”, αν ο υποψήφιός τους Μοχάμεντ Μόρσι δεν αναγνωριστεί νικητής των προεδρικών εκλογών.

Χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο κέντρο του Καΐρου ζητώντας από το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο να παραδώσει συντομότερα την εξουσία και να καταργήσει το προσωρινό σύνταγμα. Εκατοντάδες ακτιβιστές, πολλοί από αυτούς ισλαμιστές, διανυκτέρευσαν στην πλατεία Ταχρίρ εν αναμονή της σημερινής διαδήλωσης.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα που κατήγγειλε το “στρατιωτικό πραξικόπημα” και αρκετές ακόμη ισλαμικές οργανώσεις στηρίζουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο της λαϊκής εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ που ανετράπη το Φεβρουάριο του 2011.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις με διάφορες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Η πολιτική τους πτέρυγα, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ) δήλωσε ότι θα ανακοινώσει “ένα εθνικό πολιτικό σχέδιο για την προάσπιση της επανάστασης”.

Τις τελευταίες ημέρες το στρατιωτικό συμβούλιο απέκτησε ευρύτατες νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες, μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης που κυριαρχείτο από τους ισλαμιστές, ύστερα από απόφαση δικαστηρίου. Έδωσε επίσης εξουσίες στη στρατιωτική αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών να συλλαμβάνουν πολίτες και να τους παραπέμπουν στα στρατιωτικά δικαστήρια, μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως προσπάθεια να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε επί τρεις δεκαετίες και η οποία ήρθη μόλις τον περασμένο μήνα.

Οι δύο αντίπαλοι υποψήφιοι στην προεδρική αναμέτρηση αλληλοκατηγορούνται για απόπειρα νοθείας στις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστό πέντε ημέρες μετά τη διεξαγωγή τους. Το όνομα του νικητή των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο. Η κρίση μεταξύ των στρατηγών στην Αίγυπτο και των ισλαμιστών αυξάνεται εν αναμονή του επίσημου αποτελέσματος των εκλογών.

Ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μόρσι και ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, ο Αχμεντ Σαφίκ δηλώνουν νικητές των προεδρικών εκλογών, ο δεύτερος γύρος των οποίων ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε