Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Διαμεσολαβητής για τα «ιερά» σκάνδαλα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Διαμεσολαβητή που θα ερευνήσει τις κατηγορίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από ιερείς στη δεκαετία του 1950, όρισε η Γερμανία.

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει τριγμούς στην Καθολική Εκκλησία και μάλιστα οδήγησαν στην παραίτηση ήδη τον Ιρλανδό επίσκοπο, Τζον Μαγκί, στην επισκοπή του οποίου ανήλικοι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Το ρόλο του διαμεσολαβητή για την πολύκροτη υπόθεση ανέλαβε η Κριστίνε Μπέργκμαν, υπουργός για τις οικογενειακές υποθέσεις της Γερμανίας από το 1998 έως το 2002. Ως «συνήγορος του πολίτη» θα μελετήσει περιπτώσεις που σημειώθηκαν πολύ παλιά για να διερευνηθούν από την αστυνομία. Στη Γερμανία δεν απαγγέλλονται διώξεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών όταν το θύμα συμπληρώσει τα 28 χρόνια.

Η Κριστίνα Σρέντερ, νυν υπουργός οικογενειακών υποθέσεων, δήλωσε ότι η προκάτοχός της είναι ιδανική για το ρόλο του διαμεσολαβητή αφού είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κατά της σεξουαλικής βίας ως υπουργός.

Εκτός αυτού, η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «στρογγυλής τραπέζης» για την παιδεραστία. Θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 23 Απριλίου και θα προεδρεύουν οι υπουργοί Οικογενειακών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Εκπαίδευσης.

Η Γερμανία κλονίστηκε από τις αποκαλύψεις καθώς ιερέας στην αρχιεπισκοπή του Μονάχου κατηγορήθηκε για ασέλγεια σε ανήλικο το 1998. Ο κατηγορούμενος ιερέας, μάλιστα, είχε αποσπαστεί στη βαυαρική πρωτεύουσα το 1980, όταν αρχιεπίσκοπος ήταν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’. 

Διαβάστε επίσης
Συγγνώμη από τα θύματα παιδεραστίας 
Παιδεραστής, φιλοξενούμενος του Πάπα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε