Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Διάσωση τέλος – Και οι 33 μεταλλωρύχοι απεγκλωβίστηκαν σώοι

, ΦΩΤΟ REUTERS

– Οι πρώτες ώρες των μεταλλωρύχων που γύρισαν από τα έγκατα της γης
– “Ήμουν με το Θεό και τον διάβολο” δήλωσε ο Μάριο Σεπούλβεδα – 17 έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι τώρα
– Ο “μαγικός” αριθμός 33 που τους έσωσε τη ζωή!
– Θα κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά για μία εβδομάδα ενώ τους δίνουν 500.000 ευρώ για να γίνουν ταινία

Όλη η υφήλιος παρακολούθησε συγκινημένη την επιχείρηση διάσωσης των 33 μεταλλωρύχων στο ορυχείο του Σαν Χοσέ της Χιλής, που εγκλωβίστηκαν στα έγκατα της γης πριν από περίπου δυο μήνες.

Συγκλονιστικές οι εικόνες, με τους μεταλλωρύχους που να πέφτουν στην αγκαλιά των αγαπημένων τους προσώπων, να φιλούν το χώμα της πατρίδας τους, να γίνονται δεκτοί από τον Χιλιανό πρόεδρο, Σεμπάστιαν Πινέρα και τη σύζυγό του που τους περίμεναν από τις πρώτες ώρες της επιχείρησης.

Κάθε μεταλλωρύχος που βγαίνει, οδεύει αμέσως στο νοκοσομείο για εξετάσεις και νοσηλεία. 70 μέρες εγκλωβισμένοι είναι θαύμα που επέζησαν και τώρα χρειάζονται τη μέγιστη φροντίδα.



ΩΡΑ 04:15 Βγαίνει στην επιφάνεια της γης και ο 33ος μεταλλωρύχος. Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

ΩΡΑ 21:58  Ο Ντάριο Σεγόβια, χειριστής εκσκαφέα, 48 χρόνων, είναι ο εικοστός μεταλλωρύχος που βγήκε σώος από τα έγκατα της γης, στο ορυχείο Σαν Χοσέ της Χιλής, πριν από λίγα λεπτά. Μέχρι τώρα έχουν βγει από το ορυχείο όπου έμειναν εγκλωβισμένοι 69 ημέρες, οι 20 από τους 33 μεταλλωρύχους και η επιχείρηση συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό απ΄ο,τι αρχικώς προγραμματιζόταν.

ΩΡΑ 19:40
Ο 56χρονος Ομάρ Ρεϊγάδας είναι ο 17ος που βγήκε στην επιφάνεια της γης. Έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, ενώ το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις βγήκε από την κάψουλα ήταν να γονατίσει και να προσευχηθεί.

ΩΡΑ 18:40 Ο Ντανιέλ Εστεμπάν Ερέρα Κάμπος, 27 ετών, νοσηλευτής στο επάγγελμα είναι ο 16ος από τους εγκλωβισμένους που είχε τον εφιάλτη του να τελειώνει.

ΩΡΑ 18:20 Βγήκε και ο 48χρονος Βίκτορ Αντόνιο Σεγκόβια, ο άνθρωπος που κρατούσε ημερολόγιο με τις ημέρες τους κάτω από τη γη.

ΩΡΑ 17:45
Βγήκε και ο Βίκτορ Ζαμόρα. Ο μοναδικός από τους εγκλωβισμένους που δεν είναι μεταλλωρύχος αλλά οδηγός και είχε μεταβεί στο ορυχείο για να επισκευάσει ένα όχημα! Αυτό θα πει τύχη…

ΩΡΑ 17:27 Κάρλος Μπάριος, ο 13ος του… χιλιανού θαύματος. O πρώτος άνθρωπος που αντίκρυσε ήταν ο πατέρας του, Αντενόρ. “Σας ευχαριστώ όλους”, είπε στους διασώστες.

ΩΡΑ 17:15 Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπάστιαν Πινέρα απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους και ευχαρίστησε το τεχνικό προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές του. Ενθυμούμενος τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου είπε: «όταν η Χιλή είναι ενωμένη, είμαστε ικανοί για μεγάλα πράγματα. Αυτή η χώρα έδειξε την πραγματική ψυχή της. Δε θα έχουμε τελειώσει αν δε βγουν και οι 33».

ΩΡΑ 16:45 Έντισον Πένα ονομάζεται ο 12ος μεταλλωρύχος που είδε ξανά οικεία πρόσωμα και ανέπνευσε καθαρό αέρα. Ο Πένα έγινε γνωστός ως ο ανθρακορύχος που αν και εγκλωβισμένος, έτρεχε καθημερινά πέντε χιλιόμετρα για να μείνει σε… φόρμα!

ΩΡΑ 16:10 Μια 11αδα… εγκλωβισμένοι βρίσκονται ήδη στην αγκαλιά των συγγενών τους και υπό ιατρική φροντίδα. Ο 11ος που βγήκε στην επιφάνεια ήταν ο Χόρχε Γκαγεγκίγιος. «Το ταξίδι ως την κορυφή ήταν… εξαιρετικό» είπε στον πρόεδρο της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα που βρίσκεται επί τόπου.

ΩΡΑ 15:40 Ο Άλεξ Βέγκα γίνεται ο 10ος εγκλωβισμένος που αντικρίζει ξανά το φως του ήλιου. Έχει απεγκλωβιστεί το 1/3 των μεταλλωρύχων και η επιχείρηση συνεχίζεται εν μέσω κλίματος συγκίνησης.

ΩΡΑ  14:00 Ο Μάριο Γκόμεζ ήρθε στην επιφάνεια της γης. Τον υποδέχθηκε η γυναίκα του. Η ερωμένη του παρακολουθούσε από απόσταση καθώς μόνο οι συγγενείς πρώτου βαθμού επιτρέπετε να είναι εκεί. Τι θα ακούσει άραγε από την γυναίκα του;   

ΩΡΑ 13:08 Βγήκε ο Claudio Yanez, ο όγδοος μεταλλωρύχος. Ο επόμενος μεταλλωρύχος θα είναι ο Mario Gomez  τον οποίο περιμένουν με αγωνία όλοι αφού δεν γνωρίζουν αν θα τον υποδεχθεί η γυναίκα του ή η ερωμένη του!

ΩΡΑ 12:22 Και ο έβδομος μεταλλωρύχος, ο Jose Ojeda 47 ετών που έχει και τα περισσότερα προβλήματα υγείας.  επιστρέφει στην “ζωή”. Τον περιμένει η θετή του κόρη.

ΩΡΑ 11:36 Από την κόλαση στον παράδεισο και ο 6ος μεταλλωρύχος. Είναι ο Οσμάν Αράγια, 30 ετών.

O Osman Araya πέφτει στην αγκαλιά της μητέρας του μόλις βγήκε από την κόλαση στον παράδεισο. ΦΩΤΟ REUTERS

ΩΡΑ 10:54 Οι πρώτοι τέσσερις μεταλλωρύχοι έφτασαν στον νοσοκομείο του Copapio.

ΩΡΑ 10:45: Μάριο Σεπούλβεδα: “Τσακώθηκα με τον Θεό και τον Διάβολο

“Ημουν με τον Θεό και με τον Διάβολο”, είπε ο Μάριο Σεπούλβεδα έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του και τα παιδιά του σε έναν ολιγόλεπτο μονόλογο μπροστά στις κάμερες, ο οποίος μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Χιλής. “Τσακώθηκα μαζί τους”.

“Επιασα το χέρι του Θεού, ήταν το καλύτερο. Ηξερα πάντα ότι ο Θεός θα μας σώσει”, είπε ο 39χρονος μεταλλωρύχος, φανερά συγκινημένος, σε υπερδιέγρεση και μιλώντας χωρίς διακοπή, ζήτησε να μην αντιμετωπίσουν τους 33 “σαν να είναι καλλιτέχνες ή δημοσιογράφοι” “…παρακαλώ. Θέλω να με αντιμετωπίσουν ως μεταλλωρύχο”.

“Θέλω να συνεχίσουν να με αντιμετωπίζουν ως τον Μάριο Αντόνιο Σεπούλβεδα, εργάτη, μεταλλωρύχο. Θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι διότι πιστεύω ότι έχω γεννηθεί για να πεθάνω στη δουλειά. Και είμαι υπερήφανος για την διαπαιδαγώγησή μου”.

Ο μεταλλωρύχος τελείωσε τον μονόλογό του λέγοντας: “Η ζωή μού φέρθηκε σκληρά, αλλά έμαθα…”.

ΩΡΑ 10:28 Το πρώτο ελικόπτερο αναχώρησε από το ορυχείο για το νοσοκομείο του Copapio όπου θα μεταφερθούν όλοι οι μεταλλωρύχοι πριν αφεθούν ελεύθεροι.

ΩΡΑ 10:10:  Ο 19χρονος μεταλλωρύχος, Jimmy Sanchez,  που πάσχει από κλειστοφοβία βγαίνει ως ο 5ος μεταλλωρύχος. Το μαρτύριο του μόλις έχει τελειώσει..Χειροκροτήματα από τον κόσμο.

Ο Jimmy Sanchez είναι ο 5ος μεταλλωρύχος. Βγήκε έχοντας μαζί του και την σημαία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Copapio! ΦΩΤΟ REUTERS

ΩΡΑ 09:11: Ο τέταρτος μεταλλωρύχος βγήκε κι αυτός σώος. Αγκαλιές και φιλιά από τους συγγενείς του.

Ο Carlos Mamani είναι ο τέταρτος μεταλλωρύχος που βγήκε σώος από το ορυχείο. ΦΩΤΟ REUTERS

ΩΡΑ 08:09: Και ο τρίτος μεταλλωρύχος είναι πλέον ελεύθερος. Η σύζυγος του τον περίμενε με αγωνία και μόλις βγήκες έπεσε στην αγκαλιά της ξεσπώντας και οι δύο σε κλάματα.

O τρίτος μεταλλωρύχος Juan Illanes πανηγυρίζει την έξοδο του από το ορυχείο. ΦΩΤΟ REUTERS

ΩΡΑ 07:20: Ο Μάριο Σεπουλβέτα είναι ο δεύτερος μεταλλωρύχος που απελευθερώνεται. Χειροκροτήματα και ζητωκραυγές από όλους που είναι εκεί. Η επιχείρηση συνεχίζεται…

REUTERS

Ωρα 05:55: Ο πρωτός μεταλλωρύχος, ο Φλορένσιο Αβάλος φτάνει στην επιφάνεια της γης.

O Florencio Avalos βγαίνει στην επιφάνεια της γης και πέφτει στην αγκαλιά του προέδρου της Χιλής. ΦΩΤΟ REUTERS

Σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς ξεσπούν οι Χιλιανοί μόλις ο πρώτος μεταλλωρύχος βγαίνει στην γη. ΦΩΤΟ REUTERS

Η άνοδος κάθε μεταλλωρύχου θα διαρκέσει 15 λεπτά αλλά η όλη προετοιμασία του καθενός για την άνοδο θα διαρκεί γύρω στα 45 λεπτά, συνολικά μία ώρα για τον καθένα, πράγμα που σημαίνει ότι για να ανέβουν όλοι θα χρειαστούν περίπου δύο ημέρες.

Ο μαγικός αριθμός 33

Οι λάτρεις της αριθμολογίας ασχολούνται με τον αριθμό 33. Διαβάστε μερικές συμπτώσεις:
– 33 μεταλλωρύχοι
– 33 μέρες για να γίνει η γεώτρηση
– 33 το άθροισμα της σημερινής ημερομηνίας 13-10-2010 

Περίπου 4.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι, έχουν συγκεντρωθεί έξω το ορυχείο Σαν Χοσέ για να παρακολουθήσουν την τελευταία φάση της διάσωσης των μεταλλωρύχων. Σύμφωνα με το διοικητή της τοπικής αστυνομίας, Μάριο Ρόζας 2.000 άνθρωποι είχαν φτάσει στο σημείο ήδη από τη Δευτέρα το βράδυ και μεταξύ 3.500 και 4.000 αναμένονται σήμερα, ημέρα κατά την οποία θα βγουν στην επιφάνεια οι μεταλλωρύχοι.

Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα, ο Βολιβιανός ομόλογός του, Εβο Μοράλες και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι  περιμένουν τους 33 μεταλλωρύχους να βγουν ξανά στην επιφάνεια της γης, περίπου τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Διακοπές στα ελληνικά νησιά και χρυσά συμβόλαια περιμένουν τους μεταλλωρύχους

Διακοπές στα ελληνικά νησιά για μία εβδομάδα με όλα τα έξοδα πληρωμένα προσφέρει ελληνική μεταλλευτική εταιρεία, η οποία δεν κατονομάζεται, στους 33 μεταλλωρύχους της Χιλής και στους συγγενείς τους, λίγες ώρες προτού ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους. Την είδηση αναφέρουν τα χιλιανά μέσα ενημέρωσης μαζί με έναν καταιγισμό από δεκάδες ανάλογες προσφορές.
 
Δεκάδες εταιρείες προτείνουν κάθε είδους συμβόλαια συνολικής αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο και στους συγγενείς. Προτάσεις για διαφημίσεις ρούχων, μπίρας, μεταλλευτικού εξοπλισμού και χιλιάδες δώρα, από iΡod ως και εσώρουχα για τις συζύγους τους, περιμένουν τους άνδρες μόλις ανασυρθούν στην επιφάνεια.
 
Τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ήδη προσφέρει στις οικογένειές τους τεράστια ποσά για αποκλειστικές συνεντεύξεις, ενώ οι προτάσεις για εργασία ανέρχονται σε δεκάδες. Μόνο τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας τους μπορεί να αγγίξουν το αστρονομικό ποσό των 500.000 δολαρίων (360.000 ευρώ). Ο χιλιανός μεγιστάνας Λεονάρντο Φάρκας προσέφερε 10.000 δολάρια (7.200 ευρώ) στον καθένα και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δωρεές είναι πιθανό οι 33 άνδρες να μη χρειαστεί να εργαστούν ποτέ ξανά στη ζωή τους.
 

Διαβάστε επίσης
Η μεγάλη ώρα των μεταλλωρύχων έφτασε – Θέλουν λίγες μέρες με τις οικογένειες τους

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε