Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Διαστημόπλοιο Cassini: Εντυπωσιακά βίντεο από την πρώτη του εκτόξευση το 1997

Διαστημόπλοιο Cassini: Εντυπωσιακά βίντεο από την πρώτη του εκτόξευση το 1997

Η ιστορία του διαστημόπλοιου Κασσίνι φτάνει στο τέλος της. Όλα ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 με την εκτόξευσή του για την εξερεύνηση του πλανήτη Κρόνου. Δείτε βίντεο.

Στις 22 Απριλίου το διαστημόπλοιο Κασσίνι πραγματοποίησε το τελευταίο κοντινό πέρασμα από τον δορυφόρο Τιτάνα, και σήμερα, 26 Απριλίου θα κάνει τη πρώτη από μια σειρά βουτιές στο κενό των 2.400 χιλιομέτρων. H ιστορία του – που τιμά σήμερα η Google με Doodle – ξεκινά δεκαετίες πριν…

Η πρώτη εκτόξευση και ο στόχος της αποστολής

Το Κασσίνι εκτοξεύτηκε το 1997 για την εξερεύνηση του πλανήτη Κρόνου, των δορυφόρων και των δακτυλίων του. Αποτελεί κοινή προσπάθεια της αμερικανικής NASA και της ESA, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα.

Πώς πήρε το όνομά του

Το διαστημόπλοιο Cassini κατασκευάστηκε με δύο ξεχωριστά τμήματα: το «Κασίνι», προορισμένο να περιστρέφεται γύρω από τον Κρόνο και από το «Χάιχενς», προορισμένο να προσεδαφιστεί στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Η πλήρης ονομασία του είναι «Κασίνι – Χάιχενς» και του δόθηκε προς τιμήν δύο διαπρεπών αστρονόμων του 17ου αιώνα που ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τον Κρόνο, του Ιταλού Τζιοβάνι Κασίνι (1625-1712) και του Ολλανδού Κρίστιαν Χάιχενς (1629-1695).

Τα εμπόδια

Η αποστολή συνάντησε πολλά εμπόδια μέχρι την πραγμάτωσή της. Οι λόγοι ήταν πολιτικοί, οικονομικοί και περιβαλλοντολογικοί. Τελικά το «Κασίνι – Χάιχενς» εκτοξεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 1997 και ύστερα ένα μακρύ ταξίδι με διελεύσεις από την Αφροδίτη, την Γη και τον Δία, τέθηκε σε τροχιά, γύρω από τον Κρόνο την 1η Ιουλίου 2004. 

Η “αυλαία”

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, το διαστημόπλοιο Cassini αναμένεται να στείλει τις τελευταίες του φωτογραφίες του στη Γη, καθώς εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί η καταστροφή του με την είσοδό του στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Η λύση αυτή επελέγη από τους επιστήμονες για να αποφευχθεί πιθανή βιολογική μόλυνση στους δορυφόρους του Κρόνου.

Δείτε τα εντυπωσιακά βίντεο από την πρώτη εκτόξευση του Κασσίνι:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε