Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Die Welt: Κίνδυνος ισλαμοποίησης των Βαλκανίων – Ο ρόλος της Τουρκίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Παρατηρείται μια υφέρπουσα ισλαμοποίηση των Βαλκανίων» ανέφερε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», o αυστριακός υπουργός Αμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ και αυτό είναι κάτι το οποίο του προκαλεί «μεγάλη ανησυχία».

«Το ειδικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια μειώνεται, ενώ αντιθέτως αυξάνεται η επιρροή της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας» εκτίμησε.

Επειδή η Αγκυρα αυξάνει ολοένα και περισσότερο την επιρροή της στο Κόσοβο, την Αλβανία και στη Σερβία «το να στείλει η Τουρκία περισσότερους στρατιώτες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια είναι μια εξέλιξη κατά την γνώμη μου μη ανεκτή» ανέφερε ο αυστριακός υπουργός, διότι, όπως εξήγησε, «κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες δεν επιτρέπεται να παραμελήσουν τις υποχρεώσεις τους στα Βαλκάνια, ούτως ώστε να μην διαταραχτεί η ισορροπία των δυνάμεων και η σταθερότητα της δημοκρατίας στην περιοχή».

Η Αυστρία αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ διατηρεί -στο πλαίσιο της λεγόμενης συνεργασίας για την ειρήνη- 700 στρατιώτες στα Βαλκάνια. Η Αγκυρα όμως μπλοκάρει την περαιτέρω συμμετοχή της Αυστρίας -λόγω της κριτικής την οποία ασκεί η Βιέννη στην Αγκυρα- , με απώτερο στόχο να καλύψει η ίδια το κενό, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Η εναλλακτική παρουσία των Αμερικανών ή των Ευρωπαίων στην περιοχή έχει εν τω μεταξύ αποδυναμωθεί και η Τουρκία προσπαθεί με την ανακαίνιση τζαμιών στο Σαράγιεβο της Βοσνίας και την Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου ή με μεγάλες επενδύσεις σε φτωχές περιοχές της Βοσνίας και της νότιας Σερβίας (σ.σ. όπου υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα) να κερδίσει τις καρδιές των ανθρώπων. Στο Κοσσυφοπέδιο είναι ισχυρή η παρουσία τουρκικών επιχειρήσεων στον τομέα της διατροφής, ενώ και στην Αλβανία επεκτείνεται επίσης τουρκική επιρροή συνεχώς, γράφει η «Die Welt»

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε