Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Διενέργεια έρευνας ζητά η οικογένεια του Βρετανού

Ο Βρετανός Ακμάλ Σαίχ εκτελέστηκε στις 29 Δεκεμβρίου στην Κίνα
Ο Βρετανός Ακμάλ Σαίχ εκτελέστηκε στις 29 Δεκεμβρίου στην Κίνα, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών. ΦΩΤΟ REUTERS

Η οικογένεια του Ακμάλ Σαίχ, που εκτελέστηκε στην Κίνα κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών, ζητά με διάβημα της στις βρετανικές αρχές, τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του.

“Η οικογένειά μου διακατέχεται από απίστευτη θλίψη και πόνο εξαιτίας των πολλών ερωτηματικών που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τον θάνατο του Ακμαλ”, αναφέρει στην επιστολή του προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, ο αδελφός του εκτελεσμένου, Ακμπάρ Σάιχ. “Εκλιπαρήσαμε την Κίνα να μας δώσει απαντήσεις, τίποτα όμως δεν έγινε. Σας παρακαλούμε λοιπόν να διατάξετε τη διενέργεια δικαστικής έρευνας, ώστε να απαντηθούν ορισμένα ερωτηματικά που έχουμε”, προσθέτει.

Ο 53χρονος Ακμαλ Σάιχ, πατέρας τριών παιδιών, συνελήφθη το Σεπτέμβριο του 2007 στο Ουρούμτσι της βορειοδυτικής Κίνας. Η οικογένειά του βεβαιώνει ότι άτομα του κοινού ποινικού δικαίου εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος, για να τον χρησιμοποιήσουν στη μεταφορά των ναρκωτικών. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Λονδίνου για επιείκεια, οι κινεζικές αρχές παρέμειναν αμετάπειστες και ο Σάιχ εκτελέστηκε την περασμένη Τρίτη.

Ο διευθυντής της οργάνωσης προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων, Reprieve, δήλωσε ότι “ουδείς πληροφόρησε την οικογένεια πώς ή σε ποιό μέρος σκοτώθηκε. Ουδείς ανεξάρτητος παρατηρητής είχε τη δυνατότητα να παραστεί στον θάνατό του, να δει το πτώμα του ή να είναι παρών στην κηδεία του”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε