Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Διέσωσαν 320 μετανάστες από την θάλασσα

Διέσωσαν 320 μετανάστες από την θάλασσα
Ακταιωρός του ναυτικού της Μάλτας διέσωσε 320 μετανάστες που “έπλεαν” ακυβέρνητοι ανοικτά του νησιού.

Μία ακταιωρός του στρατού της Μάλτας διέσωσε το βράδυ της Πέμπτης ένα σκάφος στο οποίο επέβαιναν 320 λαθρομετανάστες και το οποίο κινδύνευε, σε απόσταση 20 μιλίων περίπου από τις ακτές του νησιού της Μεσογείου.
 
Ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων της Μάλτας δήλωσε ότι οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο έδαφος της χώρας. Οι λαθρομετανάστες προέρχονταν κυρίως από το Μπανγκλαντές και την Αίγυπτο, ενώ υπήρχαν και αρκετοί από το Μάλι. Οι περισσότεροι εργαζόντουσαν στη Λιβύη και εγκατέλειψαν τη χώρα εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που έχει ξεσπάσει εκεί, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού.
 
Οι διασωθέντες επέβαιναν σε ένα ξύλινο ψαροκάικο μήκους 20 ποδών, το οποίο υπέστη μηχανική βλάβη και είχε αρχίσει να παρασύρεται ακυβέρνητο.
 
Η επιχείρηση της διάσωσης ήρθε μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από πλευράς της ΕΕ, ότι τα κράτη-μέλη της συμφώνησαν να προχωρήσουν στη μετεγκατάσταση 323 προσφύγων που είχαν καταφύγει στη Μάλτα.
 
Το σχέδιο μετεγκατάστασης πληρώθηκε από τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Σλοβακία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Ουγγαρία και τη Δανία καθώς και από τα μη μέλη της Ένωσης, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάϊν.
 
Η εκπόνηση του σχεδίου, πραγματοποιήθηκε μετά από τις έντονες εκκλήσεις αλλά και τις διαμαρτυρίες της Βαλέτα, ότι η κρίση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής έχει προκαλέσει κύμα προσφύγων το οποίο είναι πλέον αδύνατο να το διαχειριστεί ένα μικρό νησί όπως η Μάλτα.
 
Υπάρχουν ήδη περίπου 3.000 πρόσφυγες που είναι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας στο έδαφος της Μάλτας.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε