Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Διεθνείς οργανισμοί κατηγορούν το Χαρτούμ για την απαγωγή τεσσάρων ξένων

Διεθνείς οργανισμοί κατηγορούν το Χαρτούμ για την απαγωγή τεσσάρων ξένων

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση από το Σουδάν ότι τέσσερις ξένοι συνελήφθησαν στη διαφιλονικούμενη ζώνη του Χέγκλιγκ καθώς πολλές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι άνδρες αυτοί βρίσκονταν στο έδαφος του Νότιου Σουδάν και εκτελούσαν αποστολή για λογαριασμό του ΟΗΕ.

Το βράδυ του Σαββάτου το Σουδάν ανακοίνωσε ότι ένας Βρετανός, ένας Νορβηγός, ένας Νοτιοαφρικανός και ένας Νοτιοσουδανός συνελήφθησαν κοντά στο Χέγκλιγκ και άφησε να εννοηθεί ότι πρόκεται για “ξένους ειδικούς” που πήγαν στην περιοχή για να στηρίξουν το Νότιο Σουδάν στην “επίθεσή” του εναντίον του βόρειου γείτονά του.

Ωστόσο ο Άσλεϊ Ουίλιαμς, ο γενικός διευθυντής της Mechem, μιας δημόσιας νοτιοαφρικανικής εταιρείας που εξειδικεύεται στην αποναρκοθέτηση, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο υπάλληλοί της, που εργάζονταν για τον ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, περιλαμβάνονται στους τέσσερις απαχθέντες. “Κάνουμε αποναρκοθέτηση σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και το προσωπικό μας διαθέτει πλήρη ασυλία στα πλαίσια του ΟΗΕ”, είπε ο Ουίλιαμς διαβεβαιώνοντας ότι οι δύο άνδρες, ένας Νοτιοαφρικανός και ένας Νοτιοσουδανός, συνελήφθησαν ενώ βρίσκονταν στο έδαφος του Νότιου Σουδάν.

Ο περιφερειακός διευθυντής της νορβηγικής οργάνωσης Nowergian People’s Aid (NAID), Γιαν Λέντανγκ, που εργαζόταν με έναν από τους τέσσερις συλληφθέντες, διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς του Χαρτούμ. “Είναι αδύνατον να βρίσκονταν στο Χέγκλιγκ”, είπε, διευκρινίζοντας ότι εκτελούσαν μια αποστολή επιτήρησης αφού απομακρύνθηκαν οι νάρκες από το Παριάνγκ, στο Νότιο Σουδάν. Ο Ουίλιαμς είπε από την πλευρά του ότι οι τέσσερις κατευθύνονταν στο Μπεντιού αλλά “τους άρπαξαν και τους οδήγησαν με αυτοκίνητο στο Χέγκλιγκ και είπαν ότι τους συνέλαβαν σε αυτή τη διαφιλονικούμενη περιοχή”.

Επιπλέον, εκτελούν ανθρωπιστικό έργο και επομένως “είναι γελοίο να μιλούν για αυτούς σαν να πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους ή κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε.

Το βράδυ του Σαββάτου η εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι υπάλληλος του Οργανισμού.

Ο επιτετραμμένος του Νότιου Σουδάν στο Χαρτούμ, Κάου Νακ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Τζούμπα δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να περάσει στο Χέγκλιγκ ενώ οι πρεσβείες της Νορβηγίας και της Βρετανίας ζήτησαν να έρθουν σε επαφή με τους υπηκόους των δύο χωρών που έχουν συλληφθεί.

Σύμφωνα πάντα με το Χαρτούμ, οι τέσσερις έχουν στρατιωτικά διαβατήρια, κυκλοφορούσαν με στρατιωτικό όχημα, διέθεταν στρατιωτικό εξοπλισμό και ερευνούσαν την περιοχή κοντά στο Χέγκλιγκ όπου έγιναν μάχες μετά την επίθεση του Νοτίου Σουδάν στην ζώνη αυτή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε