Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Διεθνής ανησυχία για την πυρηνική συμφωνία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Εν δυνάμει καλή εξέλιξη» χαρακτηρίζει Αμερικανός ναύαρχος τη συμφωνία Ιράν, Τουρκίας Βραζιλίας για τα πυρηνικά, την ώρα που για το Λονδίνο αποτελεί «σοβαρό λόγο ανησυχίας».

Η συμφωνία αφορά πρόγραμμα ανταλλαγής ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι δε βλέπει να υπάρχει ανάγκη για επιβολή κυρώσεων στο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ύστερα από τη συμφωνία.

Ο Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη έκρινε, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι η συμφωνία αποτελεί ένα «παράδειγμα αυτού για το οποίο όλοι ελπίζουμε, που είναι ένα διπλωματικό σύστημα το οποίο ενθαρρύνει την καλή συμπεριφορά από την πλευρά του ιρανικού καθεστώτος». Αλλά πρόσθεσε: «Προφανώς έχουμε να διανύσουμε ακόμη μίλια».

Την ίδια στιγμή όμως, το Φορέιν Όφις στο Λονδίνο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Ιράν εξακολουθεί να αποτελεί ένα «σοβαρό λόγο ανησυχίας». Με καλό… μάτι δεν είδε τη συμφωνία ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον εκτίμησε πως «δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας. Μίλησε πάντως για μια συμφωνία που αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, εάν όμως οι λεπτομέρειές της επιβεβαιωθούν σωστά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπει δήλωσε: «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ανησυχούμε πολύ από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η χώρα αυτή πρέπει να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις προθέσεις της για το πρόγραμμά της».

Στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στέεγκμανς επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της χώρας του εκτιμάει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Ξεκαθάρισε δε ότι η Γερμανία θέλει να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συμφωνία που προβλέπει κυρίως την μεταφορά στην Τουρκία 1.200 κιλών ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου για να λάβει ως αντάλλαγμα 120 κιλά πυρηνικό καύσιμο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 20%, αναγκαίο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας δεν ρυθμίζει το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο η καρδιά του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν είναι ότι το τελευταίο συνεχίζει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού στη Νατάνζ.

Μένει να αποσαφηνιστεί τώρα τι θα κάνει η Ουάσινγκτον, που έχει υποβάλλει στους εταίρους της ένα τέταρτο σχέδιο ψηφίσματος που συζητείται κεκλεισμένων των θυρών. 

Διαβάστε επίσης
Υπεγράφη η συμφωνία για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε